Pavie 2001 ‘winnaar’ bij Grand Jury Européen - Perswijn
Nieuws

Pavie 2001 ‘winnaar’ bij Grand Jury Européen

Er zijn al talloze discussies gevoerd over de wijnen van Château Pavie, het paradepaardje van de ambitieuze Gerard Perse. Critici als Robert Parker en Jancis Robinson zijn elkaar zelfs al eens in de haren gevlogen over de positieve dan wel negatieve aspecten van deze wijn. Volgens Jancis een soort droge port, volgens de wijnadvocaat een heerlijk glas.
Er zijn al talloze discussies gevoerd over de wijnen van Château Pavie, het paradepaardje van de ambitieuze Gerard Perse. Critici als Robert Parker en Jancis Robinson zijn elkaar zelfs al eens in de haren gevlogen over de positieve dan wel negatieve aspecten van deze wijn. Volgens Jancis een soort droge port, volgens onze wijnadvocaat een heerlijk glas. Slecht nieuws voor Jancis: in een grote blinde proeverij van de Grand Jury Européen eindigde de Pavie 2001 op de eerste plaats in een veld van absolute top Cabernet/merlots uit de Bordeaux  en Californië in combinatie met enkele ‘Super-Toscanen’, allemaal uit 2001. En dat is niet voor het eerst.

Natuurlijk wil deze overwinning niet zonder meer zeggen dat Pavie nu direct de meest drinkbare of smakelijke rode wijn is uit Bordeaux en omstreken. Wijn blijft gelukkig een kwestie van smaak. Maar het kwalificeren van deze wijnen als ‘slecht’, of ‘ondrinkbaar’, of als een ‘soort port’ is niet op zijn plaats voor een wijn die in zulke proeverijen steeds zulke hoge ogen gooit, zoals eerder ook de Pavie 1998 –een fantastische wijn- of de 2000. Wie ziet welke wijnen er na komen, kan de overwinning van Pavie in het juiste perspectief zien. De topper Merus uit Napa kwam op de tweede plaats, gevolgd door de Lafite-Rothschild 2001, Pauillac uiteraard. Volgden Pape-Clément, de altijd verrassende Reignac en de Shafer Hillside Select, weer een gekende grootheid uit Napa Valley. Dat geeft ook gelijk weer aan dat het een vergelijking is tussen onvergelijkbare ‘grootheden’. Maar het is ook weer geen toeval dat bepaalde wijnen altijd bovenaan eindigen….

Zie voor de volledige uitslag: http://www.grandjuryeuropeen.com/

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item