Drouhin presenteert Montrachet en Clos des Mouches - Perswijn
Nieuws

Drouhin presenteert Montrachet en Clos des Mouches

Nogal bijzonder: een klassiek handelshuis in de Bourgogne dat nog altijd in het bezit is van de oorspronkelijke familie. Drouhin in Beaune wordt gerund door drie broers en een zuster. Aan het hoofd staat sinds 2003 de jongste van de Drouhins, Fréderic, die zijn vader Maurice opvolgde. Fréderic kwam in Nederland om het evangelie van Drouhin te verkondigen.

Nogal bijzonder: een klassiek handelshuis in de Bourgogne dat nog altijd in het bezit is van de oorspronkelijke familie. Drouhin in Beaune wordt gerund door drie broers en een zuster. Aan het hoofd staat sinds 2003 de jongste van de Drouhins, Fréderic, die zijn vader Maurice opvolgde. Fréderic kwam in Nederland om het evangelie van Drouhin te verkondigen. Het geheim van de topwijnen: een vader en een grootvader die op tijd een wijngaardbezit van zo´n zeventig hectare wisten te creëren. Dat getuigde van een vooruitziende blik, in een tijd dat domeinwijnen nog belangrijk moesten worden.

Fréderic kwam in restaurant Ciel Bleu met een serie wit, zes jaargangen van Le Montrachet en een serie rood, zes jaargangen Beaune Clos des Mouches. Een unieke gelegenheid om deze zeldzame wijnen op een rij te zetten en te kijken hoe ze zich in de loop der jaren ontwikkelen. Montrachet komt van maar liefst twee hectare in deze duurste wijngaard voor witte Bourgogne. Hij is eigendom van de Marquis de Laguiche, maar Drouhin doet het management van de wijngaard die het huurt sinds de Tweede Wereldoorlog. Hij is niet zo indrukwekkend als de Montrachet van bijvoorbeeld Comtes Lafon, maar een stijl met wat meer elegantie en frisheid –sommigen zouden zeggen lichter. Maar in de goede jaren is het toch een prachtige Montrachet, getypeerd voor deze mooie wijngaard door een geur van geroosterd brood in combinatie met citrus en noten. De meeste indruk maakten de geweldig getypeerde jaargang 2004 en de geconcentreerde en toch nog heel frisse 2001. Maar ook 2003 en 2000 waren heerlijke wijnen. Alleen waren ze door de warmte in die jaren een tikje minder klassiek, en zullen ze dan ook iets minder lang kunnen worden bewaard. Bij de 99-er was een van de twee flessen geoxideerd, een probleem dat we vaker aantreffen bij witte Bourgognes. De tweede fles was prachtig, heel fris nog, met wat grapefruit, vanille en heerlijk citrusfruit.
Clos des Mouches is met zijn 14 hectare een van de grootste wijngaard bezittingen van Drouhin, en ook de allereerste. Fréderic: Drouhin is Clos des Mouches, Clos des Mouches is Drouhin. Clos des Mouches is een goede Premier Cru in de Côte de Beaune, en dat toont zich in de stijl, die vrij stevig is, niet met de finesse van de topwijnen uit de Grands Crus van de Côte de Nuits. Maar in de goede jaren is het een fraaie wijn, zoals in het voortreffelijke jaar 2005, het elegantie en bijzondere 2002 en het nog heel jeugdige 1999. Vooral de laatste twee jaren waren mooi getypeerd voor de stevige en mineralige wijnen die deze wijngaard voortbrengt.

Importeur: Walraven Sax

Reageer op dit item