Het rode boekje heeft gesproken - Perswijn
Nieuws

Het rode boekje heeft gesproken

Wat er ook voor restaurantgidsen op de markt zijn, het oordeel van de Michelingids wordt door iedereen toch het belangrijkst gevonden, zeker ook door de horeca zelf. Na één keer de gids te hebben gepresenteerd in het MECC, tijdens de European Fine Food Fair, is Michelin weer terug naar het aloude persbericht. De aanwezigheid van al die restaurateurs was wat al te confronterend.
Wat er ook voor restaurantgidsen op de markt zijn, het oordeel van de Michelingids wordt door iedereen toch het belangrijkst gevonden, zeker ook door de horeca zelf. Na één keer de gids te hebben gepresenteerd in het MECC, tijdens de European Fine Food Fair, is Michelin weer terug naar het aloude persbericht. De aanwezigheid van al die restaurateurs was wat al te confronterend. Alleen een persbericht dus, dit keer, over de nieuwe sterrenwaarderingen, een bericht dat met spanning werd afgewacht.

In feite zijn de bevindingen dit jaar niet zo opvallend. Er verandert niet veel en de meeste veranderingen konden vrij goed worden voorzien, ze zijn in lijn met wat degenen die zich er mee bezig houden –zoals wij met onze gids Grootspraak- zouden hebben verwacht. Met één grote uitzondering: het verlies van de ster van restaurant Vermeer in Amsterdam. Hoe Michelin dit heeft kunnen bedenken, is ons een raadsel. Bediening onder leiding van Simon Veldman en de keuken van Chris Naylor zouden eerder twee sterren verdienen dan geen. Onbegrijpelijk. Andere verliezen zijn logisch, zoals dat van Le Cirque, waar Robert Kranenborg vertrekt. Het verlies van de ster bij Mario Uva in Neck en vooral dat van de Spandershoeve in Hilversum komt jaren te laat. Het is vreemd dat een restaurant als Vermeer in feite gelijk gesteld wordt met deze vertegenwoordigers van vergane glorie. Maar in dat opzicht blijft het rode boekje hetzelfde als zijn Chinese variant. Er valt niet over te discussiëren, het woord is wet.

Kijk voor de meest actuele restaurantrecensies op http://www.grootspraak.nl/

Ronald de Groot

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item