Beaujolais Primeur weer in het land - Perswijn
Nieuws

Beaujolais Primeur weer in het land

Er is weer Beaujolais Primeur. Tenminste, als je zoekt, want nog niet iedere wijnwinkel heeft de nieuwe flessen al binnen. Was de derde donderdag van november te vroeg? Is Beaujolais Primeur niet meer interessant? Perswijn proefde de nieuwe lichting en maakte twee lijstjes met aanraders.
‘Nee meneer, volgende week is hij er voor u.’ Vreemd antwoord. Is het omdat de derde donderdag zo vroeg viel dit jaar? In elk geval was de Beaujolais Primeur nog niet overal voorhanden. Bij de Mitra niet bijvoorbeeld. Toch was het de vijftiende en dus de derde donderdag van november. Een jaar of tien geleden was dat een echte gebeurtenis, maar dat is al lang niet meer zo.

De Franse kernproeven waren destijds de aanleiding om eens goed actie te voeren tegen de Beaujolais primeur, maar dat is toch ook niet de echte reden van zijn neergang. De wijndrinker heeft het waarschijnlijk wel gezien en is weer overgestapt op iets anders. Maar goed, er is toch Beaujolais primeur. Hij is dit jaar fris en fruitig, laten we maar zeggen. De Beaujolais ontsnapte niet helemaal aan de matige zomer in Frankrijk, ondanks de beschutting van de hoge heuvels aan de westkant. De zomer was koel en er was meer regen, zodat de wijnen wat meer zuren hebben dan gewoonlijk.

De goede exemplaren zijn aangenaam licht en mooi fruitig, met dank aan het koele weer. De druif van de Beaujolais, gamay, houdt niet zo van de hitte. De lekkerste die we proefden was de Beaujolais Primeur van het beroemde huis Duboeuf. Aangenaam fruitig en sappig. We maakten twee top-5-jes, die u kunt vinden met de volgende links: http://wijntop5.nl/smaakstijlen02.php?TastestyleID=87 en http://wijntop5.nl/smaakstijlen02.php?TastestyleID=150

Ronald de Groot

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item