Classificatie Saint-Émilion (tijdelijk?) weer geldig - Perswijn
Nieuws

Classificatie Saint-Émilion (tijdelijk?) weer geldig

Laat niemand ooit zeggen dat er in Bordeaux maar weinig gebeurt! Zie het juridisch steekspel rond de diverse classificaties. In Saint-Émilion is men wat dat betreft weer helemaal terug bij af. Nadat een rechtbank in Bordeaux het nieuwe klassement van 2006 in maart van dit jaar tijdelijk ongeldig had verklaard, heeft de Franse Raad van State op maandag 12 november het bewuste klassement weer geldig verklaard.
Laat niemand ooit zeggen dat er in Bordeaux maar weinig gebeurt! Zie het juridisch steekspel rond de diverse classificaties. In Saint-Émilion is men wat dat betreft weer helemaal terug bij af. Nadat een rechtbank in Bordeaux het nieuwe klassement van 2006 in maart van dit jaar tijdelijk ongeldig had verklaard, heeft de in Parijs zetelende Franse Raad van State op maandag 12 november het bewuste klassement weer geldig verklaard. Wel met de aantekening dat het hierbij om een beschikking met een voorlopig karakter gaat, in afwachting van de uitkomst van een bodemprocedure die nog in Bordeaux loopt.

De zaak was aangespannen door het INAO (verantwoordelijk voor de Franse appellations) en het Ministerie van Landbouw. De raad oordeelde dat de klachten van de châteaux La Tour du Pin Figeac, Cadet Bon, Guadet en La Marzelle, ontevreden met hun degradatie in het nieuwe klassement, onvoldoende juridische grond hadden om de hele classificatie ongeldig te verklaren en dat een en ander het publiek belang niet diende. Het college deelde daarmee niet de opvatting van de rechtbank in Bordeaux (en van de klagers) dat het gelijkheidsbeginsel onrecht zou zijn aangedaan. Maar het laatste woord is nog niet gezegd.

René van Heusden

Reageer op dit item