Een acht van Eddy - Perswijn
Nieuws

Een acht van Eddy

Onze Franse Hollander Eddy Gravemaker proefde in Rioja de Trodos Quattro 2004, gemaakt door vier vrienden. Hij zag design, rook zoethout en proefde fruit en kruiden. Zijn oordeel: een dikke acht.
Je eigen wijn maken, veel wijnliefhebbers dromen er van. Vier vrienden in de Rioja hebben hun droom waargemaakt. Dit voorjaar hebben zij hun wijn Trodos Quattro 2004 op de – toch redelijk volle – wijnmarkt geïntroduceerd. Wat beweegt vier succesvolle zakenmannen om op zaterdag en zondag druiven te selecteren, de bottelmachine te bedienen en dozen in te pakken? Hobby, pure passie en zeker geen winstbejag.

De druiven (100 procent tempranillo) komen van een zestig jaar oude wijngaard bij het dorpje Cordovin in Rioja Alta. De wijn heeft negen tot elf maanden in Frans en Amerikaans eiken gerijpt en achttien maanden in de fles.

Hobby en passie: dat is leuk, maar levert het ook een topwijn op? Dat is namelijk wel het streven van de vier heren. Ik proefde de wijn op verschillende gelegenheden. Het is een moderne stijl rioja, waarvan ieder jaar slechts 10.200 flessen worden gemaakt. De wijn heeft een neus van zoethout en gebrande koffie en de kleur van kersen. De smaak is perfect in balans, kruidig en vol, boordevol fruit, zoals je van een moderne rioja verwacht. Nu prima op dronk en moeilijk te weerstaan, maar twee of drie jaar geduld zal de wijn iets zachter en ronder maken.

Buiten zijn superieure kwaliteit heeft deze wijn nog meer: een designverpakking uitgevoerd in zwart en zilver, een luxe zware fles en een prachtig ontworpen intrigerend etiket met de vier handtekeningen van de makers. Dit is niet zomaar een commercieel product, maar een wijn met klasse gemaakt door vier vrienden, waarbij letterlijk kosten noch moeite zijn gespaard. Van mij krijgen ze een dikke acht. Ik ben nu al benieuwd naar de 2005, die volgend jaar rond deze tijd op de markt komt.

De grootste verrassing, de prijs, heb ik voor het laatst bewaard. De Trodos 2004 is veel minder duur dan het bovenstaande verhaal doet vermoeden. De wijn heeft kwaliteit en uitstraling genoeg voor een fles van € 40,-, maar kost toch slechts € 15,30! Bij mij staat de Trodos 2004 de komende feestdagen op tafel. Ik woon dan wel in Frankrijk, maar ik blijf toch een echte Hollander. De wijn is in dozen van zes rechtstreeks bij de producenten te bestellen en wordt verstuurd naar adressen in heel Europa. De transportkosten, ongeveer € 2,- per fles, zijn voor rekening van de ontvanger.

Bodegas Trodos Quattro
Tel/Fax + 34 941 367283
info@trodosquattro.com
http://www.trodosquattro.com/

Eddy Gravemaker

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item