Spindokter actief in Bordeaux - Perswijn
Nieuws

Spindokter actief in Bordeaux

Terwijl de producenten in de Bordeaux nog maar amper bekomen van de vele behandelingen tegen meeldauw en inmiddels al weer in de regen en kou zitten te wachten of de laatste cabernet misschien nog rijp wordt, heeft spindokter Alain Raynaud, président van de Cercle Rive Droite, ons al vast laten weten dat het wel goedkomt met Bordeaux en de jaargang 2007. Opmerkelijk, op 26 september!
Terwijl de producenten in de Bordeaux nog maar amper bekomen van de vele behandelingen tegen meeldauw en inmiddels al weer in de regen en kou zitten te wachten of de laatste cabernet misschien nog rijp wordt, heeft spindokter Alain Raynaud, président van de Cercle Rive Droite, ons al vast laten weten dat het wel goedkomt met Bordeaux en de jaargang 2007. Opmerkelijk, en dat op 26 september!

In de Bordeaux wordt altijd geklaagd dat de pers zijn oordeel over de nieuwe oogst al klaar heeft voordat de gistkuipen gevuld zijn, maar hier vertelt iemand uit de Bordeaux zélf ons dat het allemaal best meevalt, terwijl in de Médoc nog met angst en beven naar het weer wordt gekeken. Nou ja, Cercle Rive Droite is natuurlijk ook vooral merlot, en die al binnen, dus wat kan de Médoc ze daar schelen. Wordt daar eigenlijk ook wel wijn gemaakt? Op zijn minst prematuur dus, en ongetwijfeld ingegeven door de angst dat de jaargang 2007, met zijn koude weer en vele regen onmiddellijk afgeschreven zal worden. Geen angst, dokter, dat wordt deze jaargang toch wel. De statistieken vertellen ons dat een jaar als dit, met aantoonbaar problematisch weer, door belangrijke markten als de Amerikaanse altijd slecht ontvangen wordt, zeker als er goede jaren als 2004, 2005 en 2006 voor zitten. Maar de argumenten zijn interessant: een wetenschapper, David Pernet, heeft geconcludeerd dat 2007 cumulatief héél warm was, warmer dan alle voorgaande jaren. En door die warmte is al die regen die is gevallen, meteen weer verdampt, zodat de druiven eigenlijk ook helemaal niet te veel water hebben gehad.

Wellicht klopt het ook nog wel, maar zeker is dat het een heel moeilijk jaar was, vooral door enorme ziektedruk, met name meeldauw. En het weer zat écht niet mee. Maar de belangrijkste conclusie is vooral dat het nog veel te vroeg is voor een oordeel, en dat door angst ingegeven persberichten uit de Bordeaux geen positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming.

Ronald de Groot

< Stuur deze pagina door >

Reageer op dit item