Gelderland grote winnaar Nederlandse Wijnkeuring 2007 - Perswijn
Nieuws

Gelderland grote winnaar Nederlandse Wijnkeuring 2007

Tijdens een bijeenkomst in Kasteel Groeneveld te Baarn zijn zondag 23 september de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Wijnkeuring 2007. In totaal werden acht wijnen onderscheiden met een zilveren medaille, negen met een bronzen en 39 met het WIN-keurzegel. WIN staat voor Wijninstituut Nederland dat jaarlijks samen met het Wijngaardeniersgilde en het Productschap Wijn de keuring organiseert.
Tijdens een bijeenkomst in Kasteel Groeneveld te Baarn zijn zondag 23 september de winnaars bekend gemaakt van de Nationale Wijnkeuring 2007. In totaal werden acht wijnen onderscheiden met een zilveren medaille, negen met een bronzen en 39 met het WIN-keurzegel. WIN staat voor Wijninstituut Nederland dat jaarlijks samen met het Wijngaardeniersgilde en het Productschap Wijn de keuring organiseert.

Dit jaar is op 4 september bij het Productschap Wijn in Den Haag een record aantal Nederlandse wijnen beoordeeld door drie jury’s. Het waren er 135 tegen 82 vorig jaar, afkomstig van 43 wijngaardeniers tegen 30 in 2006. Koploper onder de provincies was Gelderland met 14 wijngaarden, gevold door Limburg met 7, en Noord-Brabant en Overijssel met elk 6. Zuid-Holland kwam op 4 inzendingen, Noord-Holland op 3.  Flevoland, Utrecht en Zeeland waren ieder met één wijngaard vertegenwoordigd. Ook bij de medailleverdeling is Gelderland de grote winnaar geworden en is daarmee uitgegroeid tot dé wijnprovincie van Nederland. TV Gelderland was dan ook aanwezig om opnamen te maken!

De spectaculaire stijging in het aantal gekeurde wijnen is toe te schrijven aan de omstandigheid dat heel wat nieuwe producenten voor het eerst op de markt zijn gekomen. Op basis van een vergelijking tussen het aantal uitgereikte onderscheidingen in 2006 en 2007 is het moeilijk om conclusies te trekken over een eventuele vooruitgang in kwaliteit. In 2006 werd 5 keer zilver, 18 keer brons en 21 keer een WIN-keurzegel uitgereikt.      

Opvallend bij de volgens het 100-puntensysteem van de OIV uitgevoerde keuring van dit jaar – waaraan ik als jurylid mocht deelnemen – was het onevenredig grote aantal wijnen op basis van blauwe druiven. Ze vormden bijna de helft van het totale aanbod, wat enigszins bevreemdend is in een cool cimate wijnland als Nederland. De kruising regent lijkt echter een onweerstaanbare aantrekkingskracht op menig wijngaardenier uit te oefenen. Het probleem met deze druif is alleen dat hij in 9 van de 10 gevallen resulteert in volstrekt onnatuurlijke – zo men wil: bijna karikaturaal gekunstelde – wijnen die geen schijn van kans maken in een internationale vergelijking. Bovendien zijn ze ook nog eens veel en veel te duur gelet op de bedenkelijke kwaliteit. 

Bij de voor Nederland veel meer voor de hand liggende witte wijnen ziet het perspectief er beter uit. Wanneer de vinificatie met voldoende kennis van zaken wordt uitgevoerd, kan het resultaat alleszins bevredigend uitpakken. Laten we daarom hopen dat de realiteitszin het uiteindelijk gaat winnen. Nederlandse wijngaarden liggen nu eenmaal dichter bij Luxemburg dan de Douro. Ook zou het goed zijn wanneer Nederlandse producenten hun eigen wijnen eens zelfkritisch met wijnen uit het buitenland zouden vergelijken. Je vraagt je als kritisch buitenstaander namelijk soms eens af of dat überhaupt wel eens gebeurt. Nederlandse wijn mag zijn bestaansrecht niet enkel ontlenen aan een mengeling van lokaal chauvinisme en wereldvreemd idealisme, maar aan een kwaliteitsniveau dat een internationale test kan doorstaan.

Zondag 30 september wordt de inmiddels traditionele open dag van de Nederlandse wijngaarden gehouden als begin van de Nationale Wijnweek. Er zijn dan ruim 60 wijngaarden opengesteld voor bezoekers. (Zie: http://www.wijninfo.nl/)

Een overzicht van de behaalde medailles:

Zilver (82-88/100 punten)

Achterhoekse Wijnbouwers (Gelderland)
Solaris 2006

Betuws Wijndomein (Gelderland)
Johanniter 2006
Solaris 2006 

Wijnhoeve De Colonjes (Gelderland)
Regent Barrique 2003

De Daalgaard (Noord-Brabant)
St. Agather 2006

Naescas (Zuid-Holland)
Cuvee 2006

Sint Martinus (Limburg)
Cuvee Speciaal 2006

Wageningseberg (Gelderland)
Bianca/Muscat 2006

Brons (76-81/100 punten)

Achterhoekse Wijnbouwers (Gelderland)
Johanniter 2006 

Avitera (Gelderland)
Cuvee Speciaal Johanniter/Solaris 2006

De Oorsprong (Gelderland)
Johanniter 2006

Wageningeseberg (Gelderland)
Regent nr. 1 Barrique 2006
Regent nr. 2 Barrique 2006

Wijnhoeve De Colonjes (Gelderland)
Regent Barrique 2004

De Swanenplaats (Noord-Holland)
Zwikkie 2006

Hof van Twente (Overijssel)
Johanniter 2006
Nieuwlands Wit 2006

René van Heusden

 

Reageer op dit item