Franse wijnoogst begint vroeg - Perswijn
Nieuws

Franse wijnoogst begint vroeg

In Frankrijk is de oogst begonnen, twee weken vroeger dan verwacht. In de Provence wordt hard gewerkt, oogstploegen in Bandol hebben al ladingen druiven binnengebracht. “Het gaat nog maar om een paar domeinen,” zegt een officiële woordvoerder tegen wijntijdschrift Decanter. “Maar de oogst is inderdaad officieel van start.”
In Frankrijk is de oogst al begonnen, twee weken vroeger dan verwacht. In de Provence wordt hard gewerkt, oogstploegen in Bandol hebben al ladingen druiven binnengebracht. “Het gaat nog maar om een paar domeinen,” zegt een officiële woordvoerder tegen wijntijdschrift Decanter. “Maar de oogst is inderdaad officieel van start.”

Normaal gesproken begint de oogst in de Provence pas eind augustus. In Rivesaltes is het niet uitzonderlijk dat in de eerste weken van augustus al wordt geplukt. Kenners ter plaatse vergelijken deze oogst met die van 2005. In de streek worden nu vooral de witte druiven geoogst, onder andere de muscat à petit grains, chardonnay en sauvignon blanc. En hoewel grote delen van Frankrijk met zware regenbuien te kampen hebben gehad, is het in Rivesaltes droog gebleven. Iets te droog zelfs, met slechts 10 millimeter neerslag in juli.

In de Champagnestreek mogen de eerste dorpen starten met de oogst op 23 augustus, de laatste (Mailly) starten op 5 september. Ook dat is uitzonderlijk vroeg, zelfs in een tijd waarin de gemiddelde oogstdatum 18 dagen eerder is dan twintig jaar geleden. 
Het Nederlandse wijninformatiecentrum had de vroege oogst in Frankrijk al voorzien. Het centrum verklaart het vroege tijdstip door te wijzen naar de bijzonder gunstige condities in het voorjaar, waardoor de vegetatie en enorme voorsprong kreeg op het normale tijdsverloop. “In sommige gevallen is die voorsprong drie tot vier weken,” staat in de nieuwsbrief van augustus. De Champagne is daar een goed voorbeeld van. De bloei van de druiven viel hier begin mei, en dat was maar liefst een maand eerder dan normaal. Daardoor kon toen al een vroege oogst worden voorspeld.

Toch wordt het een kleine oogst, verwacht het wijninformatiecentrum: “Begin juli werd de opbrengst geraamd op 50,7 miljoen hectoliter, waarvan 23,3 miljoen hl wijn met herkomstbenaming (AOC, VDQS en vin de pays), 18,7 miljoen vin de table en 8,6 miljoen hl wijnen bestemd voor de productie van cognac et armagnac. Inmiddels is de raming naar beneden bijgesteld tot 49, 9 miljoen hl. Het zal daarmee de kleinste oogst worden sinds 2003.” De oorzaak hiervoor moet worden gezocht in het veel minder goede weer tijdens de bloei, waardoor de vruchtzetting in veel streken niet bijzonder goed is verlopen en minder druiven zijn gevormd.

Reageer op dit item

nl Nederlands