Bordeaux op z'n best - Perswijn
Nieuws

Bordeaux op z’n best

Bordeauxwijnen hebben het momenteel niet makkelijk op de Nederlandse markt. Afgelopen jaar viel er een daling in volume van 12% te noteren en een daling in waarde van 3%.  Hoewel er daarmee nog altijd 97.700 hectoliter overbleef, verdeeld over 74% rood en 26% wit, is het de hoogste tijd voor een tegenoffensief om het tij te doen keren. In samenwerking met Sopexa voert het CIVB daarom campagne rond het thema ‘betaalbaar’.
Bordeauxwijnen hebben het momenteel niet makkelijk op de Nederlandse markt. Afgelopen jaar viel er een daling in volume van 12% te noteren en een daling in waarde van 3%.  Hoewel er daarmee nog altijd 97.700 hectoliter overbleef, verdeeld over 74% rood en 26% wit, is het de hoogste tijd voor een tegenoffensief om het tij te doen keren. In samenwerking met Sopexa voert het CIVB daarom campagne rond het thema ‘betaalbaar’. De regio heeft namelijk het imago alleen maar peperdure wijnen te produceren, c.q. onvoldoende kwaliteit voor prijs te bieden. Beide opvattingen zijn slechts gedeeltelijk juist. Een bijkomend probleem is het ietwat ‘stoffige’ imago van Bordeaux.

Voor de tweede keer is daarom een boekje gemaakt met daarin, naar eigen zeggen, een ‘hitparade’ van ‘de lekkerste betaalbare Bordeaux-wijnen die verkrijgbaar zijn op de Nederlanse markt’. Deze campagne rond Bordeaux Abordables loopt overigens ook in Frankrijk zelf  en diverse andere belangrijke exportlanden. De selectie wordt telkens gemaakt door een nationale jury. Op 11 juni werd de Nederlandse selectie voor 2007 voorgesteld tijdens een presentatie in Theater ’t Spant in Bussum. Er is gewerkt met drie prijscategorieën: tussen 4,00 en 6,99 euro, tussen 7,00 en 9,99 euro, en tussen 10,00 en 15,00 euro.  

Hoewel de jury helaas nogal veel te veel matige en/of karikaturale wijnen door de mazen van het net heeft laten glippen – gebrek aan referentie en ervaring bij sommige proevers? – haalden van de in totaal 328 ingezonden wijnen slechts 62 een plaatsje op de proeverij n Bussum en een vermelding in het boekje. Tachtig importeurs hadden wijnen ingezonden Dat geeft ernstig te denken, zowel over het niveau van de generieke wijnen als Bordeaux en Bordeaux Supérieur – want daar gaat hier hoofdzakelijk over – als over de wijze waarop nog te veel Nederlandse importeurs hun selectie plegen ui te voeren.  Interessant gegeven is dat bijna de helft van de verkozen wijnen in de prijscategorie boven 10 euro te vinden is. De complete lijst van 62 wijnen is te vinden op twee websites: http://www.francewijnen.nl/ en http://www.bordeaux.com/

Het goede nieuw is dat het in de periferie van Bordeaux niet enkel treurigheid en crisis is. In tegendeel zelfs. Er worden daar ook akelig goede wijnen gemaakt, zoals je die nergens anders ter wereld zult tegenkomen. Klassiek, lekker en herkenbaar tegelijk. Het is geen toeval dat de kwaliteit van dit soort wijnen nauw samenhangt met de mentaliteit en het enthousiasme van de producent(e). Er is dus volop hoop voor Bordeaux. Om Jules Deelders ode aan de jazz te parafraseren: Bordeaux was. Bordeaux is. Bordeaux blijft!

Onderstaand elf écht lekkere Bordeaux:

Wit:

Château Tour de Mirambeau Réserve 2006
Bordeaux
Kwast, € 8,50

Château Coucheroy 2005
Pessac-Léognan blanc
Gastrovino, € 10,45  

Rood:

Château de Parenchère 2004
Bordeaux Supérieur
Henri Bloem, € 7,95

Château La Fleur de By 2004
Médoc
Sligro, € 9,34

Clos Sainte-Anne 2003
Premières Côtes de Bordeaux
Chabrol, € 9,75

Dourthe No. 1 2004
Bordeaux
Oud Reuchlin & Boelen, € 9,95

Château Feret-Lambert 2004
Bordeaux Supérieur
Herman, Chabrol, €  12,00

Château Franc Pipeau 2004
Saint Emilion Grand Cru
Colaris, € 12,50

Joly Rivage 2004
Bordeaux Supérieur
Schouten, € 12,95

Château Saint-Ahon 2003
Haut-Médoc
Maison de Saumur et de Loire, € 12,95

Château Robin 2003
Côtes de Castillon
Jean Berger, €  14,25

Voor contactgegevens van de importeurs zij verwezen naar de genoemde sites.

foto: Thibault Despagne van Château Tour de Mirambeau

René van Heusden

Reageer op dit item