Wijn van de week: W 2006, Rueda - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: W 2006, Rueda

Ha, de zomertijd komt met lekker weer. Zo hoort het. Dan kunnen we weer gaan genieten van lichtvoetige wijnen. We zouden bijna zeggen, op het terras. Hier in Amsterdam zit iedereen op een terras zodra de eerste zonnestralen weer wat warmte krijgen, dus deze eerste zomertijdzondag was het gelijk raak. Prima wit, of het nu op het terras is of nog even lekker achter glas, is Rueda, de witte wijn uit Spanje. Het klinkt natuurlijk wel een beetje Hollands, maar een van de leuke dingen van Rueda is natuurlijk zijn vriendelijke prijs. Rueda komt van de noordkant van de Spaanse hoogvlakte en ontleent een opvallende frisheid aan de hoogte van de wijngaarden, tot op een meter of 900.
Ha, de zomertijd komt met lekker weer. Zo hoort het. Dan kunnen we weer gaan genieten van lichtvoetige wijnen. We zouden bijna zeggen, op het terras. Hier in Amsterdam zit iedereen op een terras zodra de eerste zonnestralen weer wat warmte krijgen, dus deze eerste zomertijdzondag was het gelijk raak. Prima wit, of het nu op het terras is of nog even lekker achter glas, is Rueda, de witte wijn uit Spanje.

Het klinkt natuurlijk wel een beetje Hollands, maar een van de leuke dingen van Rueda is natuurlijk zijn vriendelijke prijs. Rueda komt van de noordkant van de Spaanse hoogvlakte en ontleent een opvallende frisheid aan de hoogte van de wijngaarden, tot op een meter of 900. Een gewone Rueda zoals deze is vaak een mengsel van twee lokale druiven, verdejo en viura. Verdejo kan vrij karaktervol zijn, viura is als regel iets neutraler. Zeker in het geval van viura is hij op zijn lekkerst als hij jong en fris is. Jong drinken dus, de gewone goedkope Rueda, en dus is nu al de jaargang 2006 aan de beurt. 2006 was een warme jaargang voor Rueda, met een oogst die voor de witte druiven al eind augustus begon. Door het warme weer zijn de wijnen krachtiger, maar ook iets minder fris dan die van de jaargang 2005. Een extra reden om ze snel te drinken. Dit is een typisch, heerlijk glas Rueda, met veel wit fruit, peer en passievrucht, exotisch, open, toegankelijk, lichtvoetig en aangenaam.

Hema, € 4,95 (http://www.hema.nl/)

Kijk ook op http://www.wijntop5.nl/resultaat.php?SearchPath=tastestyle_sp&WineID=1376&RecipeID=677

Reageer op dit item