Prowein 2007 - update dag 3 - Perswijn
Nieuws

Prowein 2007 – update dag 3

Was het Frans of Amerikaans eiken? Wie zal het zeggen. Maar de stand van Terrana was absoluut ‚overoaked’. De wanden van de stand waren medium toast –zou ik zeggen, het interieur had de blondbruine kleur van nieuwe barriques. Al dit hout bevatte veel klassewijnen, in diverse prijscategorieen en uit een breed portfolio aan herkomstgebieden. „Een stand op Prowein kost een paar centen maar het is toch de moeite waard“, meende Frank Smulders. „En ook de grootte en aankleding van de stand zijn belangrijk; op de een of andere manier beoordelen mensen de serieusheid van de business toch aan de uitstraling van de stand.“
Was het Frans of Amerikaans eiken? Wie zal het zeggen. Maar de stand van Terrana was absoluut ‚overoaked’. De wanden van de stand waren medium toast –zou ik zeggen, het interieur had de blondbruine kleur van nieuwe barriques. Al dit hout bevatte veel klassewijnen, in diverse prijscategorieen en uit een breed portfolio aan herkomstgebieden. „Een stand op Prowein kost een paar centen maar het is toch de moeite waard“, meende Frank Smulders. „En ook de grootte en aankleding van de stand zijn belangrijk; op de een of andere manier beoordelen mensen de serieusheid van de business toch aan de uitstraling van de stand.“

Dag 3 was wederom een drukke dag voor hal 6. Ik proefde de wijnen van Delaire uit Zuid-Afrika en was onder de indruk van de kwaliteit. Loepzuiver en zowel wit als rood intens en complex. Vooral de unoaked chardonnay sprak tot mijn verbeelding. Hoewel men aanvankelijk bijna 9 euro fob vroeg, werd de prijs naarmate de beurs vorderde, naar beneden bijgesteld. Gelukkig maar.

Oostenrijk was ook dit jaar weer gigantisch goed bezocht. Misschien van alle hallen wel het beste. Proefde de wijnen van Fritsch (fantastisch), Markowitsch (ook uit Carnuntum en ook erg goed), en Hirsch (top).

In het basissegment zie ik steeds vaker mensen overstappen van Zuid-Frans naar Spaans (zoals uit La Mancha of Calatayud). Dit zijn de wijnen die varieren van minder dan een euro tot anderhalve euro per fles en de kwaliteit die je daar tegenwoordig voor krijgt, is enorm.

Inmiddels is iedereen begonnen met inpakken en opruimen; een triest gezicht. Elke stand heeft tientallen flessen wijn die half vol worden achtergelaten en door de organisatie worden verwijderd. Alles bij elkaar moeten dat duizenden, tienduizenden flessen wijn zijn, zonde.

Prowein heeft echter andermaal aangetoond een belangrijke wijnbeurs voor wijnprofessionals te zijn, en heel toegankelijk voor de Nederlandse handel. Bijna alle wijnlanden zijn vertegenwoordigd en zijn gemakkelijk te vinden. Een dag Prowein is bovendien een goede gelegenheid bestaande contacten te onderhouden, elkaar weer eens in de ogen te kijken en afspraken voor de rest van het jaar te maken. Mocht u er dit jaar niet bij zijn geweest, de data voor Prowein in 2008 staan al vast: 16-18 maart 2008. Bis dann!

— Update dag 2 —

Je zou het niet zeggen maar Prowein is een relatief kleine beurs. Slechts 5 hallen zitten weliswaar propvol met producenten op zoek naar nieuwe contacten. Boot bijvoorbeeld, de internationale beurs voor plezierjachten en zeilboten zorgt voor 17 gevulde hallen.

Samen met Tom Dukker van Callia en Salentein sprak ik met Mario Giordano van Wines of Argentina. Het blijkt dat Nederland een steeds aantrekkelijker land wordt voor Argentijnse wijn. Giordano bevestigde dat Nederland na de Verenigde Staten en Engeland wereldwijd de derde afnemer is van Argentijnse wijn. Wij hebben Canada en Ierland ingehaald. Zou het Maxima-effect een rol spelen?

Wist u dat?
Hal 6 lijkt vooralsnog de grootste trekpleister te zijn. Daar staan Australie, Chili, Argentinie, Zuid-Afrika, Spanje en Portugal. Wat dat laatste land betreft, sprak ik met Miquel Roquette, de marketing manager van Quinta do Crasto. Enkele details uit dit gesprek: zoals iedereen weet, kunnen wijnen die in aanmerking willen komen voor een vintage tot drie keer worden aangeboden aan de autoriteiten in het tweede jaar dat de wijn op vat ligt (zoiets als in maart, mei en juni). In het succesvolle vintagejaar 1994 werden in eerste instantie 80% van alle aangeboden portwijnen geweigerd aangezien de kwaliteit niet voldoende zou zijn. Interessant gegeven gezien het feit dat zowel Fonseca als Taylors in dat jaar niet minder dan 100 punten kregen van de Wine Spectator. Tot 1991 wird Port vooral veel in bulk verkocht. De grootste markt voor bulkport was Canada –vooral Quebec- gevolgd door Frankrijk. Toen de Portugezen in 1991 besloten geen bulkleveringen meer toe te staan, zijn de monopolies in Canada erg kwaad geworden. Zo kwaad zelfs dat men de port op fles heeft geboycot, en niet zomaa, nee, negen jaar lang. Negen jaar lang kwam er geen port Canada binnen..
Quinta do Crasto heeft afgelopen weer fors geinvesteerd in land in de Upper Upper Douro. Land is daar nog niet zo duur (3.000-5.000 euro per hectare) maar de licenties om wijngaarden aan te leggen kosten al snel 65.000 per hectare!

Quiz-vraag
Ik zou graag plausibele verklaringen willen horen waarom dat de accijns op mousserende wijn zo ridicuul hoog is. Accijns op stille wijn is 44 eurocent, op mousserende wijn tot 3 bar is dat al 80 eurocent en voor alle methode traditionnel (tussen 4 en 5 bar) moet over elke fles 1,51 euro betaald worden. Waar komt deze discriminerende accijnsregeling vandaan? Wie het weet, mag het me vertellen op: cees@wijnpers.nl.

— Vorig verslag —

Vandaag is voor de 14e keer de belangrijkste internationale wijnbeurs voor professionals ter wereld van start gegaan: Prowein in Dusseldorf. Kon men in 1994 nog slechts 321 exposanten welkom heten en ruim 1500 bezoekers, anno 2007 is het aantal exposanten meer dan het dubbele van het aantal bezoekers van indertijd (3.041). En ook qua bezoekers verwacht Monika Kissing van de Messe dit jaar aanzienlijk meer bezoekers dan de ruim 32.000 van afgelopen jaar.

Wat is er nieuw? Zomerwijnen staan centraal in de diverse paviljoens en dat betekent meer aandacht voor rosé dan ooit tevoren. Maar ook zullen in diverse hallen mousserende wijnen meer dan normale aandacht krijgen. Na twee jaar afwezigheid is Nieuw-Zeeland weer terug op Prowein. Georgië pakt uit met een grote stand met veel aandacht voor de nieuw ontdekte (maar 8.000 jaar oude) druif Kartuli Saadreo. Mallorca presenteert voor het eerst in een gezamenlijke stand hun zonnige wijnen en uiteraard zijn er talloze Duitse initiatieven. Zoals de SuedPfalz connection met de topproducenten uit de Pfalz en ‚Simply Wine’  met daarin 8 jonge vooruitstrevende wijnboerenuit niet minder dan 6 Duitse wijngebieden. Vanuit Oostenrijk proberen de wijnboeren uit het minder bekende wijngebied Wien zich dit jaar extra te profileren onder de naam ‚WienWein’.

Frankrijk zal tijdens Prowein belangrijke trends en ontwikkelingen presenteren hetgeen zeker de nodige aandacht zal trekken, want we weten allemaal dat het niet zo goed gaat met onze Gallische vrienden. Ook zal er uitleg komen over de introductie van weer een nieuwe categorie `Vin de France` die in zekere zin revolutionair is gezien het nationale karakter dat deze categorie draagt.

Prowein biedt echter nog veel meer; voor wijnprofessionals een ideale gelegenheid hun producenten te spreken of nieuwe leveranciers op te sporen.

Cees van Casteren

Reageer op dit item