Oesters tijdens de feestdagen? Probeer dan eens déze wijn! - Perswijn
Advertorial

Oesters tijdens de feestdagen? Probeer dan eens déze wijn!

Oesters hebben één ding gemeen: ze smaken zilt en voelen in je mond zacht aan. Daarbij past een droge, frisse witte wijn, licht fruitig en mineralig, die een beetje rond aanvoelt in je mond. Dat klinkt als een Spaanse Rueda wijn. Daarom gingen we op zoek naar de ideale combinatie: welke Rueda past bij welke oester?

 

Eerst: oesters proeven

Een Zeeuwse platte smaakt zilt, is strak met iets romigs. Zeker als je hem vergelijkt met een Franse creuse uit Normandië. Die is natuurlijk ook zilt, maar slanker en wat minder uitgesproken. Eet je daarna een gillardeau, dan valt direct zijn mondvullende romigheid op, met nootachtige tonen en een prettig bittertje. In een Ierse creuse proef je duidelijk het groene en zoutige zoals in zeewier, maar ook iets zoets.

Dan: Taste Rueda

Rueda kan onder andere van verdejo en sauvignon blanc worden gemaakt. Verdejo is verreweg de belangrijkste variëteit. Die geeft aromatische wijnen met rinse appel, pittige aroma’s van citrusfruit, opwekkende tonen van groene kruiden en het vriendelijke bittertje van walnoot. Rueda Verdejo is heel geurig en door het zachte karakter ideaal voor bij de meeste oesters.

Test: Rueda Verdejo & oesters

Bij een pure gillardeau en Ierse creuse, recht vanuit de schelp op je tong, doet Rueda Verdejo het fantastisch. Zowel de oester als wijn behouden hun smaak en bereiken samen een goede balans. De Zeeuwse platte en de creuse uit Normandië verliezen naast de Rueda Verdejo wat smaak, maar dat kun je vlot verhelpen met citroensap of een vinaigrette van rijstazijn, rode-wijnazijn en sjalot brunoise. Een paar druppels zijn voldoende om de smaken mooi op elkaar te laten aansluiten.

Bruisend: Rueda Espumoso & Oesters

In december feest je net iets luxer dan anders, met oesters op tafel en een sprankelende mousserende wijn in je flûte. Lekkere bubbels zijn er volop, maar wees kieskeurig als je er oesters bij eet. Een droge bubbel met mildere zuren haalt de delicate smaak van de oester omhoog en zorgt voor een goede balans. Rueda Espumoso is naast fris, fruitig en energiek, ook lekker vol en rond in je mond. Perfecte bubbel voor bij oesters. En ook weer eens verrassend anders.

Over D.O. Rueda

De naam Verdejo komt van het Spaanse woord voor groen (”verde”). Verdejo wijnen hebben over het algemeen de volgende smaken: venkel, witte perzik, grapefruit, groene meloen, limoen, met grassige tonen.

D.O. Rueda is een van de belangrijkste witte wijngebieden van Spanje. De regio is de bakermat van de verdejo druif (inderdaad, die van die heerlijk zomerse witte wijnen!) en is de thuisbasis van talloze wijngaarden die meer dan 100 jaar oud zijn. Die wijngaarden liggen op grote hoogte, namelijk zo’n 700 tot 850 meter boven de zeespiegel.

In de streek heerst een continentaal klimaat en daardoor kunnen temperatuurverschillen tussen dag en nacht enorm zijn! Overdag zweten de druiven in de brandende Spaanse zon, en ’s nachts bibberen ze van de kou. En juist op dát moment worden ze geoogst – zo blijft die knapperige frisheid namelijk behouden.

Meer weten over de wijnen uit Rueda? Neem dan eens een kijkje op: www.ruedawijnen.nl

Reageer op dit item

nl Nederlands