Wijn van de week: Goat Rotie - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Goat Rotie

Ooit heeft Charles Back, wijnmaker te Paarl, Zuid-Afrika, naam gemaakt met zijn ‘Goats du Roam’, een wijn die niet alleen op grond van zijn naam associaties opriep met een Côtes du Rhône. Fransen spanden hier tevergeefs een rechtszaak tegen aan, met het bekende averechtse effect: het genereerde zoveel publiciteit dat deze wijn de best verkochte Zuid-Afrikaanse wijn werd op de Amerikaanse markt. Zinloos dus, dit soort rechtszaken, maar dat kan iedereen je zo uitleggen. Charles Back ging verder op de ingeslagen weg met wijnen als ‘Goat Roti’. Een heerlijk glas wijn, waarmee deze serie wijnen op waardige wijze werd uitgebouwd
Ooit heeft Charles Back, wijnmaker te Paarl, Zuid-Afrika, naam gemaakt met zijn ‘Goats du Roam’, een wijn die niet alleen op grond van zijn naam associaties opriep met een Côtes du Rhône. Fransen spanden hier tevergeefs een rechtszaak tegen aan, met het bekende averechtse effect: het genereerde zoveel publiciteit dat deze wijn de best verkochte Zuid-Afrikaanse wijn werd op de Amerikaanse markt. Zinloos dus, dit soort rechtszaken, maar dat kan iedereen je zo uitleggen. Charles Back ging verder op de ingeslagen weg met wijnen als ‘Goat Roti’. Een heerlijk glas wijn, waarmee deze serie wijnen op waardige wijze werd uitgebouwd.

De ‘goats’-wijnen en hun ongeëvenaarde succes zouden ten onrechte de indruk kunnen wekken dat Charles Back alleen maar heel commerciële wijnen met slimme namen zou maken. Maar niets is minder waar. Onder de naam van zijn estate, Fairview, maakt Back heel bijzondere terroirwijnen, onder andere een paar Shiraz-wijnen van aparte wijngaarden, zoals Jakkalsfontein, The Beacon en Solitude. Tijdens ons mooie evenement ‘Ontdek de Nieuwe Wereld’ wordt een proeverij georganiseerd, waarin deze wijnen een hoofdrol zullen spelen, naast de goats-wijnen, zodat de filosofie van Charles Back en zijn wijnen duidelijk wordt. Dan is ook te proeven waarom wordt gezegd dat het verschil tussen wijnen uit de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld vervaagt. Dit soort wijnen heeft een soort klassieke inslag, een duidelijke terroir-achtergrond, die vroeger alleen voorbehouden leek aan Europese wijnen.
Wie alvast een voorproefje wil, begint met een lekkere fles Goat-Roti, een wijn die wordt gemaakt op dezelfde manier als vroeger een Côte-Rôtie: voornamelijk syrah, afgerond met een scheutje viognier (3% witte druiven), om hem mooi af te ronden. Om een mooie harmonie te krijgen worden de druiven niet apart, maar samen gegist. Een heerlijk glas wijn, met mooie peperigheid van de syrah/shiraz en een heerlijke bloemigheid, breed en sappig.
En vergeet niet om u gelijk in te schrijven voor deze bijzondere proeverij: http://www.wijnpers.nl/pagina.php?id=486

Verbunt, € 14,65
http://www.wijnkring.nl/

lees meer:
http://www.wijnpers.nl/masterclass/fairview.pdf

Reageer op dit item