In een poging de overproductie van wijn te beperken is sinds 2005 een programma opgestart om wijngaarden te rooien, ondersteund door de Europese Unie, die speciaal voor dit doel rooipremies beschikbaar heeft gesteld. In gebieden waar de crisis in de wijn het ernstigst is, zoals in de Languedoc-Roussillon en de Bordeaux, hebben de interprofessions, de overkoepelende organisaties van wijnboeren, de premies verhoogd, om de boeren extra te stimuleren hun wijngaarden te rooien. Met spanning worden nu de cijfers over 2006 afgewacht,
In een poging de overproductie van wijn te beperken is sinds 2005 een programma opgestart om wijngaarden te rooien, ondersteund door de Europese Unie, die speciaal voor dit doel rooipremies beschikbaar heeft gesteld. In gebieden waar de crisis in de wijn het ernstigst is, zoals in de Languedoc-Roussillon en de Bordeaux, hebben de interprofessions, de overkoepelende organisaties van wijnboeren, de premies verhoogd, om de boeren extra te stimuleren hun wijngaarden te rooien. Met spanning worden nu de cijfers over 2006 afgewacht, maar alles wijst er op dat de gestelde doelen bij lange na niet worden gehaald. In de Bordeaux bijvoorbeeld zouden in drie jaar 10.000 hectare moeten worden gerooid. De rooipremie bedroeg voor 2006 maar liefst € 15.000 per hectare. Niettemin zijn er naar schatting in 2006 niet meer dan 1200 hectare verdwenen, tegen nog altijd 1800 in 2005. Dat betekent dat in 2007 nog 7000 hectare zouden moeten worden aangepakt om het uiteindelijke doel te bereiken, hetgeen een illusie kan worden genoemd, zeker nu de premie ook lager is, € 12.000 per hectare. Het wijngaardareaal is in twee jaar met ruim 2% verminderd, en dat zet geen zoden aan de dijk. De Languedoc-Roussillon boekte iets meer succes, met een vermindering van zo’n 4% in 2005 en 2006, dus bijna 8% in totaal. Maar in zijn totaliteit is het veel minder dan verwacht en lang niet genoeg om de overproductie effectief te bestrijden. Als de Fransen nu eens zouden proberen gewoon hun wijn te verkopen en die daar ook geschikt voor te maken. Sommigen zijn daar in elk geval érg goed in…
Misschien ook iets voor u
PERSWIJN #8 met supplement 101 beste wijnen van 2024 komt uit op 2 december 2024
Uit het grote aantal inzendingen voor het wijnconcours kozen we 101 beste wijnen van 2024 voor u. Het speciale thema...
Wijnschrijver Stefaan Soenen verkozen tot Belgische Wijnambassadeur 2024
Wij feliciteren onze redacteur Stefaan Soenen met zijn benoeming tot Belgische Wijnambassadeur 2024. De vzw Belgische Wijnbouwers heeft Stefaan Soenen verkozen tot Belgische...
Overpeinzingen: Koude sanering
Enige tijd geleden stond er een interview op de website vitisphere.com met Jacques Lurton, de president van de appellation Pessac-Léognan....
Nizza DOCG, Barbera op zijn best
Piemonte is een heerlijk gebied, om allerlei redenen. Voor ons uiteraard ook en vooral om de wijnen. Het scala aan...
Voorwoord PERSWIJN #7 2024
Ronald de Groot en Lars Daniëls vertellen in hun voorwoord video wat u kunt verwachten in perswijn #7 Bij Perswijn...
Perswijn 7 met supplement Spaanse wijnen komt uit op 21 oktober
Het supplement Spaanse wijnen staat vol met de talenten uit dit belangrijke wijnland; zowel klassiekers als moderne wijnen. U leest...