Nieuws

Beste gastheer/sommelier van het jaar: Simon Veldman, Vermeer, Amsterdam

Een goede gastheer/sommelier in een toprestaurant is eigenlijk een soort amateurpsycholoog. Hij/zij moet precies aanvoelen wat de gasten willen, zijn vak tot in de puntjes beheersen en tegelijkertijd zijn kennis nooit op een intimiderende of overdreven manier ten toon spreiden. Simon Veldman, sommelier van restaurant Vermeer in Amsterdam, voldoet in alle opzichten aan dit profiel van de ideale gastheer. Als sparring-partner van de eigenzinnige chef Chris Naylor is hij het ‘gezicht’ van Vermeer, en met verve. Zijn motto: “De gast moet zich hier perfect op zijn gemak voelen”. Daarin slaagt hij perfect. Tegelijkertijd is hij verantwoordelijk voor wijnkaart en wijnarrangementen bij dit prachtige bedrijf. Chris Naylor daagt hem voortdurend uit om daarin een eigen gezicht te laten zien. “De keuken wil anders zijn dan anderen, onderscheidend. Naylor zegt steeds dat we bij de wijnen naar hetzelfde moeten streven. Altijd op zoek naar iets anders dus, iets bijzonders, eigenzinnigs, ook in de wijn. Dat is de enige manier waarmee een toprestaurant zich kan onderscheiden.” De wijnadviezen zijn hier perfect, de arrangementen van topkwaliteit, passend én verrassend. De wijnkaart is prachtig, onderscheidend, de missie lijkt geslaagd. Prachtige wijnen van overal, mooie klassiekers, maar ook heerlijke vondsten, die als pareltjes over de kaart gestrooid zijn. En, voor ons een grote plus: de wijnkaart is niet te groot. Hij blijft overzichtelijk, handzaam, geen onleesbare bijbel waarin zelfs de liefhebber verdwaalt. Fraaie collectie halfjes. Goede keus in open glazen. Maar Veldman blijft zoeken naar nieuws, naar iets anders. Zo zien we dat graag. En wij, als gast, voelen ons hier méér dan thuis. Geweldig.

Vermeer, Prins Hendrikkade 59-72, 1012 AD Amsterdam, 020-5564885

Bestel hier

Reageer op dit item