Column 5 Waarom is Zuid-Afrika zo’n mooi wijnland? Voor mij zijn dat de vergezichten, wijngaarden met ruige bergruggen op de achtergrond, en de spierwitte Kaap-Hollandse huizen. Het stadje Stellenbosch ligt midden tussen de wijngaarden, bergen overal er omheen. Franschhoek is nog kleiner, veel meer ingesloten door hoogoprijzende granieten reuzen. De vallei van Paarl is wat weidser, maar nog steeds wonderschoon. Constania is opgeslokt door de buitenwijken van Kaapstad, maar daardoor niet minder mooi. Column 4 Zuid Afrika is een zogenaamd ‘Nieuwe Wereld’ land, een vreemde term voor een land waar al 350 jaar wijn wordt gemaakt. Wellicht slaat ‘Nieuw’ op het gebruik van nieuwe technieken, de meeste innovaties komen tenslotte uit ‘Nieuwe Wereld’ landen. Nu werk ik voor Boland Kelder en zij zijn groot en maken veel wijn, dit jaar zo’n 14 miljoen liter. Wat bijzonder is, is dat zij ook een beperkte hoeveelheid ‘topwijn’ maken, microvinificatie, omgekeerde osmose, nieuwe barriques, alles wordt uit de kast gehaald. Maar de grote bulk is bulkwijn, die verdwijnt anoniem in de huiswijnen van de grote supers. En daarvoor wordt geen of weinig risico genomen. Het proces wordt gestuurd met allerlei hulpmiddelen en stoffen. Koeling, enzymen, reingist, gistvoeding, wijnsteen- appel- en citroenzuur etc. Uiteraard ook eiken chips of planken om de wijn een ‘oaky’ karakter te geven, maar alleen als de klant (de importeur) dat wil. Doen ze dit om de wijn jaar in jaar uit hetzelfde te laten smaken? Nee, dat geloof ik niet. De reden is meer veiligheid, geen risico’s nemen en proberen tegen een zo laag mogelijke prijs wijn te maken die in de smaak valt bij een groot publiek. Geen spannende wijn, wel betrouwbaar. De keus is aan de consument welke wijn hij of zij wil kopen. Goedkoop en voorspelbaar of wat duurder en spannender. Column 3 De werkdag van een assistent wijnmaker in wording. 06:25 Wekker gaat af, beng, snooze
De oogst bij Boland Kelder begint op stoom te komen, het gaat wel langzamer dan verwacht. De druk zal de komende weken hoog zijn om alles op tijd te verwerken. De verwachting van de totale hoeveelheid is iets naar beneden bijgesteld (van 22 naar 21 duizend ton), maar dat is nog altijd 10% meer dan vorig jaar. Een van de aandeelhouders en farmers is ‘die Hollander’ Eric Verhaak. Samen met zijn vrouw Mariëtte en twee dochters is hij in 2003 naar Paarl gekomen om het landgoed Groot Parys nieuw leven in te blazen. Verwaarloosd door de vorige eigenaar is er een bult werk te doen. Totaal 80 hectare (60 met wijngaard) voornamelijk chenin blanc van oude stokken, delen van de wijngaard hebben een zeer goede ondergrond (bij beste 5% van Zuid Afrika) de potentie om echt goede wijn te maken is daar. De bulk van de gewone kwaliteit zal naar Boland gaan, maar hij mag 100 ton gebruiken om zelf wijn van te maken. Onder de naam Die Tweede Droom gebeurd dat al sinds het eerste jaar en met hulp van twee wijnmakers van Boland: Naude Bruwer en Joseph Lombardt. Experimenten met houtrijping en een blok biologisch-dynamisch verbouwde chenin blanc beloven veel voor de toekomst. De eerste oogst van dat blok is vrijdag 3 februari geoogst en was van goede kwaliteit. Jammer dat het gewoon vermengd is met de andere binnengebrachte druiven, het was te weinig om apart te houden. Eric stroomt over van de ideëen: een eigen winery en kelder, guesthouses tussen de wijngaarden, lofts in de oude wijnmakerij, biologische producten verkopen, een nieuw woonhuis hogerop de helling en een restaurant in het oude landhuis zijn er een paar. Voortvarend pakt hij zaken aan, een stuk braakliggend land kopen en verkopen met een leuke winst, de plannen voor het verbreden van een weg vlak voor het landgoed aan laten passen zodat de weg een stuk verder komt te liggen, de oude farmmanager ontslagen en een jong kleurling uit eigen gelederen aangesteld. Er zijn nog zoveel mogelijkheden in Zuid Afrika en voor Groot Parys ziet de toekomst er zonnig uit. Die Tweede Droom wordt verkocht bij de Bijenkorf en door middel van een direct sales aanpak via Nicolette Ras, de zus van Mariëtte. Zij is telefonisch te bereiken op 020-6002232 of nicoletteras@hotmail.com. Eric en Mariëtte zijn te bereiken op grootparys@wam.co.za
Een jaar in Zuid Afrika. Een tijdje geleden besloot ik een sabatical te nemen om de andere kant van wijn te leren kennen. Niet verkopen, proeven of drinken maar maken. Niet op het noordelijk (koude) halfrond, maar het warme zuiden. Sinds ½ januari werk en woon ik bij Boland Kelder, een grote winery in Paarl. Er zijn 96 farmers, die allemaal aandeelhouder zijn. Het lijkt op een coöperatie, maar dan een stuk commercieeler. Er wordt jaarlijks 20.000 ton druiven verwerkt tot ongeveer 14 miljoen liter wijn. Het meeste als bulkwijn, een kwart als bottelwyn. Deze hoeveelheden stellen de wijnmakers in staat goed te selecteren, alleen de beste druiven worden voor de gebottelde wijn gebruikt. De definitieve beslissing daarvoor wordt pas genomen als de gisting is afgelopen, dat duurt nog een weekje. Verder geleerd: wat als eerste binnenkomt is over het algemeen niet het beste. Van de pinotage maken we tot nu toe alleen rosé, met de saignée methode. Slechts 1 uurtje blijven de schillen in contact met het sap, terwijl dat sap continue afloopt. Als het sap te donker wordt stoppen we en de rest wordt gebruikt voor droë rooi. De witte druiven worden al in de afloopbak gekoeld en na twee uur wordt dat sap apart gehouden, de rest gaat naar de pers voor droë wit. Na een nachtje afzakken wordt het min of meer heldere sap gescheiden van de rest en kan het gisten beginnen. Voor wit wordt reingist toegevoegd (keuze uit een soort of 10), alle rode wijn met natuurlijke gisting. De gistingstemperaturen zijn veel lager dan ik uit de boeken ken: slechts 10-12 graden voor wit en 18-20 voor rood. Ik leer elke dag bij en dat was precies de bedoeling! Udo Göebel | ||
Misschien ook iets voor u
Wachau’s andere oever
Martin Bergkirchner ©Bioweingut Bergkirchner Met zijn iconische Smaragdwijnen van beroemde wijngoederen als Prager, Knoll, F.X. Pichler en Hirtzberger heeft de...
Symington Vintage Ports 2022
Ondanks het feit dat het oogstjaar 2022 zelfs voor de portproducenten in de Douro extreem was door hitte en droogte...
Uit de oude doos: Chili uitgelegd door Lars Daniëls (2020)
In tijden van corona heeft Lars Daniëls een aantal langere video's gemaakt. In dit uitgebreide video-artikel gaat over Chili, vertelt...
Chenin blanc uit Zuid-Afrika (deel 2)
Lars Daniëls en Ronald de Groot lichten als sneak preview op de rubriek ‘Geproefde Wijnen’ in het magazine, enkele wijnen...
Bodegas Ponce: het nieuwe geluid van Manchuela
Hij schenkt zijn wijnen op perfecte temperatuur, gebruikt Gabriel glazen en krijgt een twinkeling in zijn ogen als hij over...
Overpeinzingen: Doe maar een klontje suiker
Afgelopen week verschenen er in de kranten berichten dat er in een paar steden lokale outlets van het Chinese merk...