Frescobaldi volledig eigenaar van Ornellaia - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Frescobaldi volledig eigenaar van Ornellaia

De kogel is door de kerk. Frescobaldi verwerft het volledig eigendom van Tenuta dell’Ornellaia, een van Italië’s meest prestigieuze wijnbedrijven en producent van vermaarde wijnen als Ornellaia en Masseto. Frescobaldi was al voor 50% eigenaar, nadat het domein enige jaren geleden -samen met Mondavi- werd verworven. Door de overname van Mondavi op 22 december 2004 door het grootste wijnbedrijf ter wereld, Constellation Brands, kwamen de kaarten anders te liggen. Er gingen geruchten dat het Chianti-huis Ruffino, dat ook onderdeel is van Constellation, ook wel geïnteresseerd zou zijn in Ornellaia. Daarmee was het nog niet zo logisch dat dit grootste wijnbedrijf ter wereld zo maar afstand van zou doen van dit kroonjuweel. Maar nu is dan toch overeengekomen dat Frescobaldi ook de resterende 50% mag overnemen. Voor dit bedrijf een mooie opsteker. Een wijn als Masseto, waarvan de 2001 van de Wine Spectator 100 punten kreeg, kan wel een mooi visitekaartje worden genoemd. Ongetwijfeld zal aan deze transactie, met alleen al een wijngaard van 91 hectare, een aardig prijskaartje hebben gehangen. Maar zoals zovaak in dit soort gevallen, zijn de verdere details van de transactie, en zeker de financiële details, niet bekendgemaakt. Voor Ornellaia zelf lijkt een en ander niet ongunstig. Twee kapiteins op een schip geeft vaak problemen, zeker als er verschillen van inzicht zijn. Twee aandelen van 50% geeft dan ook vaak moeilijkheden, en die zijn op deze manier voorkomen.

Reageer op dit item