Château Peyrou 2001, Côtes de Castillon - Perswijn
Wijn van de week

Château Peyrou 2001, Côtes de Castillon

Mede door het prachtig afgeronde jaartal heeft de mare dat 2000 voor Bordeaux een topjaar is, zich zeer snel verspreid. Nu zullen we vanaf deze plaats niet willen tegenspreken dat de wijnen uit 2000 heel goed kunnen zijn, maar proeverijen -zoals onlangs van de Grand Jury Européen- tonen aan dat het in elk geval geen heel klassiek jaar is. De wijnen zijn dan ook zeker niet voor de eeuwigheid gemaakt, en dat zou je eigenlijk wel moeten verwachten op dit niveau. Daarnaast is de opvolger, 2001, door het succes van 2000 een beetje over het hoofd gezien. En dat terwijl 2001 in niet weinig gevallen spannender en klassieker is, zeker in verschillende wijngebieden van de rechteroever, zoals Saint-Émilion en Pomerol. Een jaar om dus goed naar te kijken.

Onlangs bij een proeverij van de wijnen van deze rechteroever kwamen we een bijzondere ’01 tegen uit de buurgemeente van Saint-Émilion, de Côtes de Castillon. De streek ligt iets verder naar het oosten, rond het plaatsje Castillon-la-Bataille, dat het tweede deel van zijn naam ontleent aan een van de grote veldslagen van de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk, in 1453. Hoewel het terroir minder groots is dan in Saint-Émilion, zijn de overeenkomsten tussen de streken groot. De wijnen van deze fraaie heuvelachtige streek hebben dan ook niet toevallig veel weg van die van hun grote en bekende buren. Château Peyrou, van Catherine Papon-Nouvel, is een klein domein dat direct tegen Saint-Émilion aanligt. Met zijn druivensamenstelling is het ook zeer vergelijkbaar met de wijnen van de grote buur. Hij bestaat uit vooral merlot (80%), aangevuld met slechts 20% cabernet-franc, die hem wat extra stevigheid geeft. Evenals in de andere wijnstreken waar veel merlot staat aangeplant, was 2001 hier zeer succesvol, met krachtige en klassieke wijnen. Dit glas heeft heerlijk kersen en sap, mooie lengte, goede tannines, cassisfruit, smaakvol, aangenaam, met goede zuren. Hij kan nog wel enkele jaren met plezier worden bewaard.

Importeur: Les Généreux, € 12,45
De wijnen van Les Généreux zijn te koop bij aangesloten wijnhandels.
Informatie: http://www.wijnen.net

Reageer op dit item