Concilio, Merlot 2002, Trentino - Perswijn
Wijn van de week

Concilio, Merlot 2002, Trentino

Het nieuwe jaar is begonnen. Vanaf deze plaats wensen we de lezersvan deze site een gelukkig en gezond 2005, met veel goede ensmakelijke wijnen. Gelukkig zien we steeds meer goede wijnen te koop,door de verbeteringen in de wijngaarden en de techniek van hetwijnmaken die wereldwijd worden doorgevoerd. Bovendien is er eenflinke overproductie van wijnen. Vervelend voor de producenten, maardat betekent wel dat er een duidelijke druk is op de wijnprijzen, diein het voordeel kan werken van de consument. Met de nadruk op kán,want onze ervaring is dat de handel zijn lagere inkoopprijzen langniet altijd aan de consument doorgeeft, maar de hogere marge in eigenzak steekt. Een goed voorbeeld zijn de wijnen uit dollarlanden. Veellanden verkopen hun wijn in dollars, zoals bijvoorbeeld inZuid-Amerika. Als de dollar daalt, daalt dus ook de inkoopprijs. Waardat valt in de winkel niet altijd terug te vinden in goedkopereChileense wijnen, om maar eens een voorbeeld te noemen.

Goed,ter compensatie van alle te dure wijnen deze week eens een wijn dieeen minder grote aanslag pleegt op de portemonnee, een smakelijkeMerlot uit Trentino van het huis Concilio. De streek Trentino vindenwe in Noord-Italië, ten noordoosten van het Gardameer. Het iseen streek waar we alle bekende druiven vinden van overal ter wereld.Denk aan bijvoorbeeld Chardonnay, en natuurlijk ook de Bordeaux-druifMerlot, de druif waar deze wijn van is gemaakt. Merlot levertwereldwijd soepele en gemakkelijke wijnen op. Hier, op de uitlopersvan de Alpen, wordt daar ook nog een snufje frisheid aan toegevoegd.Hij is afkomstig van het bedrijf Concilio.

Conciliois een bijzonder bedrijf, van oorsprong een soort coöperatie. Deaangesloten wijnfamilies besloten er een echt bedrijf van te maken,waarbij de leden aandeelhouders werden. Van 520 hectare eigenwijngaarden worden hier jaarlijks zo’n 8 miljoen flessengeproduceerd. En wijnen die lekker drinkbaar zijn, voor eenfatsoenlijke prijs, zoals deze aangename merlot. Deze Merlot uit hetlichte jaar 2002 heeft kruiden en stevigheid, is licht rustiek,karaktervol, met sap en wat frisse zuren, een bitter in de finale;prima. Een mooie wijn om het nieuwe jaar rustig mee te beginnen.

Albert Heijn, € 5,49

Reageer op dit item