Valpolicella, was getekend: Zenato - Perswijn
Wijn van de week

Valpolicella, was getekend: Zenato

Sommige wijnen hebben het: een negatief imago, dat maar niet af te schudden valt. Valpolicella is zo’n wijn. Gemaakt ten oosten van het Gardameer, ten noorden van Verona, kleeft deze wijn altijd nog het idee aan dat het altijd maar licht en fruitig is, en nooit echt serieus. Dat is geheel ten onrechte. De afgelopen jaren zijn veel wijnen uit deze streek uitermate serieus geworden. Met originele druiven als corvina, rondinella en molinara hebben de wijnen een heel eigen karakter gekregen, met een mooie combinatie van fruit en kracht. Een van de goede huizen hier is Zenato, een groot bedrijf, dat nog een mooie kwaliteit wijnen maakt ook. En dat voor redelijke prijzen.

Zenato is gevestigd aan de oever van het Gardameer en is in het verleden bekend geworden door zijn witte wijnen, en met name de smakelijke Lugana uit de eigen wijngaarden aan het Gardameer. Het is een groot en dynamisch familiebedrijf, dat ook mooie wijngaarden bezit in de DOC Valpolicella. Het totale wijngaardbezit beslaat 70 hectare. In de Valpolicella worden verschillende mooie wijnen gemaakt. In de eerste plaats een ‘gewone’ Valpolicella Superiore. Deze wijn uit de jaargang 2003 is ondanks de zomerhitte wonderwel geslaagd. Sterker nog, waarschijnlijk hielp de warme jaargang 2003 nog eens een handje om zeer geconcentreerde en krachtige wijnen te maken. Dit is dan ook een zeer fraaie Valpolicella Superiore, in een krachtige stijl, warm en zwoel, met mooi kersenfruit en vanille, zoet en romig, zachte tannines, gelikt, verleidelijk en smaakvol. Heerlijk. (Importeurs: Verbunt, € 7,45; Wittenberg, € 6,75). Een stapje hoger is de bijzondere Ripassa. Deze wijn is gemaakt volgens het tegenwoordig zeer populaire ripasso-procédé. Daarbij wordt de gewone Valpolicella nog eens extra gegist op de schillen en de pitten die overblijven bij de productie van Amarone, de bijzondere versie van Valpolicella die wordt gemaakt op basis van gedroogde druiven. Op deze manier krijgt de wijn meer kracht en intensiteit. De kunst is om ook het fruit te behouden. Bij deze Ripassa 2001 is dat in elk geval voortreffelijk gelukt. Het is een wijn in een mooie zwoele en krachtige stijl, ge­rijpt, met vanille, room en kruiden, sappig en breed, kersen en bessen, een stevige smaak met goede tannines, lengte, bijna een kleine amarone. Geweldig. (Importeurs: Verbunt, € 15,45; Wittenberg, € 12,95)

Gegevens van de importeurs
Verbunt, Tilburg (013-5498400) info@verbunt.nl; www.verbunt.nl
Cave De Wittenberg, Beek (046-4374783) www.cavedewittenberg.nl

Reageer op dit item