Japan versus Italië, gelijkspel van formaat - Perswijn
Reportages & Reizen

Japan versus Italië, gelijkspel van formaat

Wat hebben de Japanse keuken en een gerenommeerd Italiaans wijnhuis als Tommassi met elkaar te maken? Nou simpel, goede smaak en een voorliefde voor kwaliteit.


Tijdens een informeel diner in restaurant Sazanka in hotel Okura kwamen deze twee zeer uiteenlopende culturen samen en vormden een zeer naturel en zuiver ensemble.

Echte Amarone

Tommassi is een Italiaans familiebedrijf, gevestigd in het hart van de Valpolicella Classico-regio, in het noordwesten van Verona. De familie is een van de leden van de ‘Association of Amarone’: een zeer select gezelschap dat zich sterk maakt voor de constante kwaliteit van Amarone. Samen met negen andere Amaroneproducerende familiebedrijven (Allegrini, Brigaldara, Masi, Musella, Nicolis, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant’Antonio,Tommasi en Zenato) maken ze zich sterk voor het behoud van de bijzondere identiteit van Amaronewijnen.De kwaliteit van deze wijn kwam in gevaar vanwege de toenemende tendens om het productieproces van de wijn zo veel mogelijk te verkorten en zo de opbrengst (korter drogen geeft meer sap) te vergroten. Een zegel op de fles garandeert nu dat er echte Amarone in de fles zit. Gemaakt van de druiven corvina veronese, rondinella en molinara. Deze druiven zijn gedroogd en verloren tijdens dit proces ongeveer 25% van hun vocht. Daardoor hebben ze een hoge suiker -en smaakconcentratie.Uiteindelijk zit er in de fles een complexe wijn met een intense smaak. Want alles wat in de uitgedroogde druif overbleef wordt nu benadrukt; een hele pure wijn dus. Met smaken van kers, pruim, drop, chocolade, koffie, tabak en kaneel.


Pure keuken

Amarone is absoluut het boegbeeld van de familie, maar er wordt meer geproduceerd in de Tommassiwijngaarden. En de resultaten daarvan proeven we in combinatie met de bijzondere Japanse keuken. Tonijnbiefstuk met prosecco Filodora, kreeft met Vermentino Poggio al Tufo, parelhoen met Bardolino Chiaretto rosé en Arele Appassimento geserveerd bij hert. Allemaal even lekker en goed bereid.

Maar we komen toch eigenlijk voor de Recioto della Valpolicella. En deze wijn blijkt een geweldige match met het Black Angusvlees dat voor mijn neus op een gloeiende bakplaat tot de juiste mate van gaarheid gebracht wordt. Hier geen trucjes in de keuken of in mijn glas. Onvervalst genieten van puur.

Het Japanse menu in combinatie met de wijnen van Tommassi is alleen vandaag nog (30 september) te bestellen in restaurant Sazanka. Tommassi is verkrijgbaar via Fourcroy.

  

Reageer op dit item