Robert Mondavi Winery overgenomen door Constellation Brands - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Robert Mondavi Winery overgenomen door Constellation Brands

Na een wekenlange geruchtenstroom over een overname van de in moeilijkheden verkerende Robert Mondavi Winery, is het zover. Het bedrijf wordt overgenomen (het persbericht spreekt van ‘fuseren’) door het grootste wijnbedrijf ter wereld, Constellation Brands. Daarmee worden geruchten als zou het bedrijf door Gallo of door Kendall-Jacksen, gelogenstraft. Of deze bedrijven in de markt waren voor de Robert Mondavi Winery is niet bekend, maar duidelijk is dat Constellation zijn positie als grootste wijnbedrijf ter wereld (Gallo staat op de tweede plaats) op deze manier heeft weten te versterken. Bovendien met een merk dat over een hoog imago beschikt. Constellation beschikt al over een grote portefeuille aan bekende merken, zoals Corona Extra (bier) en Paul Masson, Franciscan Oakville, Ravenswood, Banrock Station, Nobilo en natuurlijk Hardy’s, de grote Australische producent die eerder al werd overgenomen. Het persbericht zegt dat de gehele wijnportefeuille van Robert Mondavi wordt overgenomen, dus inclusief de topwijnen, zoals het er nu uitziet. Over een eventuele terugkoop van de Robert Mondavi Winery in Napa Valley, waar eerder sprake van was, wordt niet gerept. Het lijkt er dus op dat de familie nu geheel buitenspel komt te staan. Constellation biedt $ 1,03 miljard voor de uitstaande aandelen. Daarnaast neemt het een schuld over van ongeveer $ 325 miljoen netto, zodat met de transactie een bedrag van $ 1,36 miljard is gemoeid. De transactie wordt naar verwachting eind 2004 of begin 2005 afgerond.

Reageer op dit item