Brampton Cabernet-sauvignon/Merlot 2001, Stellenbosch - Perswijn
Wijn van de week

Brampton Cabernet-sauvignon/Merlot 2001, Stellenbosch

Terwijl de nieuwe regering van Thabo Mbeki ruziet met de (nog altijd) blanke industriëlen van zijn land, viert Zuid-Afrika tien jaar democratie. Het gaat nog altijd met horten en stoten, maar op de een of andere manier is nooit gebeurd wat velen ooit hebben voorspeld: het land is nooit in elkaar gestort. Stukje bij beetje blijft het zich ontwikkelen. Voor de Zuid-Afrikaanse wijn in Nederland was de vrijlating van Mandela en de afschaffing van de apartheid een keerpunt. De wijnen konden vanaf dat moment vrij op de markt komen. In tien jaar hebben ze een marktaandeel verworven van rond de 13%.
De prijs van de wijnen speelt daarbij ongetwijfeld een rol, maar behalve goedkope en gemakkelijke wijnen zijn er ook heel bijzondere en aparte te koop. Zoals de rode Brampton.

De in Zuid-Afrikaanse wijnen gespecialiseerde importeur Great Grapes heeft de viering van tien jaar democratie aangegrepen om de betere wijnen van dit land te tonen. Zonder dat deze wijn met name wordt genoemd wil men laten zien dan er meer is in Zuid-Afrika dan Kaapse Pracht van de Aldi, de best verkochte Zuid-Afrikaanse wijn in ons land. Hetgeen overigens meer zegt over ons land dan over Zuid-Afrikaanse wijn. Great Grapes werd opgericht op het moment dat de import van de wijnen van de Kaap weer ‘kon’, en het bedrijf is meegegroeid met de onstuimige groei die de wijnen van dit land in Nederland de laatste tien jaar hebben doorgemaakt. Uiteraard met de goedkope wijnen die iedereen zo graag wil, maar ook met mooie kwaliteitswijnen, die helaas een stuk moeilijker te verkopen zijn. Om kennis te maken met de wijnen zijn er tien wijnen in de wijnhandel geïntroduceerd, die allemaal tien euro kosten.
Een van de topdomeinen in de collectie is Rustenberg, op de hellingen van de beroemde Simonsberg. Rustenberg heeft de slimme zet gedaan een tweede serie wijnen op de markt te brengen, onder de naam Brampton. Deze wijnen zijn wat soepeler en toegankelijker dan de ‘echte’ Rustenberg, en bovendien betaalbaarder. In de aanbieding zit de Brampton Cabernet-sauvignon/Merlot 2001, een typische moderne Zuid-afrikaanse wijn, breed en heel intens, krachtig en modern, koffie, kruiden, zwoel en breed, zachte tannines, krenten en peper, mooi mondvullend.

Importeur: Great Grapes, actieprijs € 10,-
www.greatgrapes.nl

In het kader van deze actie zijn ook reizen naar Zuid-Afrika te winnen. Voor meer info: www.i-love-southafrica.com

Reageer op dit item