Castel Ruggero 2001, Chianti Classico - Perswijn
Wijn van de week

Castel Ruggero 2001, Chianti Classico

Als weerman Krol met zijn domineesblik en wringende handen begint te vertellen dat we de afgelopen week wel érg goed weer hebben gehad, en dat het nu toch íets wisselvalliger gaat worden, weten we hier in huis gelijk dat de herfst definitief is begonnen. En dan hebben we het niet over een hete herfst, laten we daar duidelijk over zijn. Tijd dus om weer eens aan wat rood te gaan denken. En goed om eens in een streek te kijken die eigenlijk een beetje buiten beeld is geraakt: de Chianti, de parel van Toscane. Een streek met een reputatie van duur en niet altijd goed, maar soms vind je dan weer eens zoiets lekkers voor een redelijke prijs, dat je beseft dat ook dit soort generalisaties gewoon niet opgaan.

Helaas zijn we genoodzaakt om de jaargang 2002 in Chianti (en de rest van Toscane), met veel wantrouwen te bezien. Meer regen dan goed voor de druiven was, helaas een algemeen beeld van dat jaar, en zeker niet in deze streek alleen. Maar in goede jaren als 2001 is de kans op goede vangsten in de Chianti heel reëel, zeker als we eens rondkijken onder de wat minder bekende namen. De grote jongens maken natuurlijk fantastische wijnen, maar er zijn ook kleintjes die tot verrassende prestaties kunnen komen. Alhoewel, in het geval van Castel Ruggero is dat resultaat niet eens zo verrassend. Dit domein, dat zich bevindt op de grens van het gebied van de Chianti Classico, het hart van de streek, waar de beste wijnen vandaan komen, heeft zich al een aantal jaren verzekerd van de hulp van de voortreffelijke oenoloog Niccolo d’Afflitto. Deze maakt een wijn die verleidelijk en krachtig tegelijk is. Dat is mede toe te schrijven aan het gebruik van 15% merlot, een druif die tegenwoordig zeer populair is als toevoeging aan de klassieke sangiovese van de streek. Daarnaast bevat de wijn nog 5% colorino en cabernet franc en natuurlijk als basis de –wettelijk verplichte- sangiovese (80%). Het resultaat is voortreffelijk. Hij is breed en krachtig, met goede tannines, kersen en sap, balans, rijkdom, een fraai glas, met een goede lengte en een frisse ondertoon.

Importeur: Douwe Walinga, € 9,90
Hilversum, 035-6284552
douwewalinga@italiaansewijnen.nl
www.italiaansewijnen.nl
Website waarop ook wijnen kunnen worden besteld, bij een importeur die mag gelden als een van de specialisten op het gebied van Italiaanse kwaliteitswijnen van bekende en minder bekende domeinen.

Reageer op dit item