Fino: de ultieme sherry (Tio Pepe, Fino Palamino) - Perswijn
Champagne
Wijn van de week

Fino: de ultieme sherry (Tio Pepe, Fino Palamino)

M’n dochter (van 21, maakt u zich geen zorgen) rook even aan de fino sherry. Hij ruikt heerlijk, maar de smaak is altijd zo moeilijk.’ Even een slok. ‘Mm, toch ook lekker. Blijkbaar wen je er toch aan.’ Dat is Fino sherry. Een heel karaktervol wijntype, met veel geur en smaak, maar zo droog en uitgesproken van smaak, dat je moet ‘leren’ hem te drinken. Heel wat anders dan de aloude medium, die zoet genoeg is om zorgeloos weg te slobberen. Maar als jonge mensen het maar blijven proberen, dan moet het ooit weer goed komen met sherry, de versterkte wijn uit de streek rond Jerez de la Frontera.

Als we beginnen aan een Fino, moeten we ons realiseren dat dit type wijn de afgelopen decennia bepaald in karakter en kwaliteit is veranderd. Belangrijk is, dat we ons realiseren dat het alcoholgehalte van vrijwel alle Fino’s lager is dan vroeger, 15% in plaats van vroeger veelal 18%. Het idee dat dit type sherry ‘zwaar’ is, is daarmee achterhaald. Zeker als we ons realiseren dat ‘gewone’ droge wijnen geleidelijk aan zijn gestegen in alcoholgehalte en tegenwoordig ook niet zelden 13, 14 of zelfs 15% alcohol bevatten, zonder dat ze versterkt zijn met alcohol. Deze daling van het alcoholgehalte is gepaard gegaan met een stijging van de kwaliteit over de gehele linie. Het droge karakter van een Fino wordt verklaard door de manier wordt dit type wijn wordt gemaakt. Hij rijpt onder een speciale schimmellaag, de flor. Deze flor teert onder andere op alle aanwezige restsuikers, die daarmee verdwijnen uit de wijn, die daarmee beendroog wordt.
Wel moeten we ons realiseren dat een goede Fino niet goedkoop is. Alleen al de rijping op vat gedurende meerdere jaren, soms zelfs gemiddeld wel een jaar of vijf, kost flink wat geld en inspanning. Er zijn meerdere goede op de markt, maar er kan er maar één wijn van de week zijn. Dat is de Tio Pepe ‘Dry Palomino Fino’ van het huis Gonzalez Byass. Dit is een echte topper, met een heerlijke frisse smaak, rond, subtiel en toch pittig, mooi strak en zuiver, veel frisheid en karakter, zilt en bitter, amandelen. Het prototype. Maar we willen er graag nog één noemen, de Dry Sack Fino van Williams & Humbert. Ook dit is een mooie fino, met wat bitter, krachtig, open, een tikje boter en vet, met een vrij uitgesproken smaak, noten. Een iets gemakkelijker type dan de Tio Pepe.

Tio Pepe ‘Dry Palomino Fino’ van het huis Gonzalez Byass
Importeur: Oud, Reuchlin & Boelen;
te koop bij onder andere Dirck III, € 7,39.

Dry Sack Fino, Williams & Humbert
Gall & Gall, € 5,99

Meer informatie over sherry treft u aan in het fraaie sherry-supplement, dat volgende week zaterdag verschijnt in combinatie met Perswijn nr. 6. Te koop in de kiosk, maar ook verkrijgbaar als proefnummer. U kunt dat aanvragen via de deze link.

Reageer op dit item