Arjolle, Sauvignon Blanc 2003, Vin de Pays des Côtes de Thongue - Perswijn
Wijn van de week

Arjolle, Sauvignon Blanc 2003, Vin de Pays des Côtes de Thongue

In de malaise die de Franse wijnen de laatste jaren heeft getroffen, hebben de landwijnen van de Languedoc zich aardig weten te onttrekken. Een van de redenen is de dynamiek van vooruitstrevende wijnmakers, die hebben ingezien dat hun Vin de Pays heel wat meer is dan alleen maar een gewone landwijn. Natuurlijk is het altijd maar een minderheid, maar juist deze minderheid is van essentieel belang voor de ontwikkeling van een gebied. Afgelopen week waren we op bezoek bij een van de peetvaders van de moderne Vin de Pays, Louis-Marie Teisserenc van Domaine l’Arjolle in Pouzols even ten noordoosten van Beziers. Hij liet ons de wijnen proeven die de achtergrond vormen van zijn succes.

De achtergrond voor de productie van landwijnen in deze streek is simpel: de wijnen in dit relatief vlakke deel van de streek hebben gewoon geen recht op een appellation contrôlée. Dat is voorbehouden aan de wijnen op de hogere hellingen, de uitlopers van het centraal massief, iets meer naar het noorden. Hier, op enkele tientallen kilometers afstand vinden we de wijnstreken als Saint-Chinian en Faugères. Maar Teisserenc kan zich er moeilijk druk om maken. Juist de aanduiding Vin de Pays verschaft hem de mogelijkheid naar hartelust te experimenteren met allerlei druiven van overal, zoals muscat, sauvignon, viognier, cabernet, merlot en zelfs de Californische zinfandel, waar overigens alleen een Vin de Table van mag worden gemaakt. Wel heeft Teisserenc bij de productie van zijn wijnen gekozen voor de aanduiding ‘Vin de Pays des Côtes de Thongue’. Dat vindt hij toch net iets exclusiever dan de erg algemene aanduiding ‘Vin de Pays d’Oc’. Vin de Pays d’Oc mag hier letterlijk overal worden gemaakt, in de volledige departementen Aude, Hérault, Gard en Pyrenées-Orientales. Côtes de Thongue is voorbehouden aan een klein gebied in de buurt van Pouzols. Hier zitten een paar producenten die goede wijnen maken, waarvan Arjolle zonder twijfel de beste is.
Tijdens onze visite op 26 augustus werden net de eerste druiven geoogst, Chardonnay voor de mousserende wijn, ook weer een succesvol nieuwigheidje van Teisserenc. De oogst is dit jaar wat later dan de laatste jaren gebruikelijk, maar in feite heel normaal ten opzichte van het gemiddelde. Het ziet er redelijk goed uit, maar het weer van de komende weken zal doorslaggevend zijn voor de kwaliteit van de oogst.
Thuis al proefden we zijn bijzondere Sauvignon blanc, een wijn die een perfect alternatief vormt voor de Sauvignons uit de Loire, zeker in een jaargang als 2003, waarin de door de hitte geplaagde Loire-producenten wijnen maakten die meer op een zuidelijk type wijn leken. In het zuiden heeft men dan meer ervaring met de warmte, en dat kan soms handig zijn…
De Sauvignon 2003 is heerljk exotisch en zacht, met bloemen, peer, honing, mooi sappig en fris, een witte wijn met balans en lengte. Wel een wijn om direct te drinken.

Importeur: Les Généreux, € 6,90
Pelikaanstraat 4a, 7201 DR Zutphen
Tel.: 0575 – 54 36 67 – Fax: 0575 – 51 54 29

Reageer op dit item