Zaterdag 12 juni: de rosé is erg fris vandaag - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Zaterdag 12 juni: de rosé is erg fris vandaag

Net voor de eerste rosé van het Perswijn-evenement Rosé aan Zee 2004 werd uitgeschonken kwam de regen nog met bakken naar beneden. De wind blies de rosé en de gasten naar binnen, maar daar was de stemming even zonnig als vorig jaar. Binnen was het warm, zo warm dat tijdens wat regenvlagen de ramen besloegen. Maar de rosé bleef lekker fris vandaag. Een enorme mensenmassa probeerde bij de meer dan 230 verschillende rosé’s te komen. Het lukte allemaal ook nog. Alleen al deze zaterdag meldden zich meer dan 300 proevers bij Strandpaviljoen de Oase, aan het Noorderstrand van Scheveningen. Een aantal dat nog beduidend hoger lag dan dat van vorig jaar, en mede omdat de wijnen nu binnen opgesteld stonden, moesten aan de deur proevers, die zich niet tijdig hadden aangemeld, worden geweigerd. Heel jammer natuurlijk, maar de strandtent was op een gegeven moment behoorlijk afgeladen.

Net als vorig jaar waren er weer jonge proevers, die nieuwsgierig grepen naar alle verschillende rosé’s en die de mensen achter de tafels uitleg vroegen over de gepresenteerde wijnen. Dat is precies ook wat rosé zo aantrekkelijk maakt, het is typisch een wijn van niet-moelijk doen, en dat is wat we in de zomerdagen ook zo graag willen. Ook aantrekkelijk is het grote verschil in stijl. Je hebt rosé van beendroog tot licht zoet en van diep en donker van kleur tot heel lichtvoetig en sappig. Dus een rosé voor elke smaak, en bovendien een wijn die goed te combineren is met veel gerechten.

Voor de publieksprijs was het dan ook moeilijk kiezen. Op de ingeleverde briefjes kwamen veel verschillende wijnen voor, maar uiteindelijk sprongen een paar wijnen er duidelijk uit.
Winaar van de zaterdag werd een van de rosé’s van het Domaine du Haut-Gléon, de Gris. Deze bleekrose rosé werd door de meeste mensen aangegeven als hun beste Rosé. Geheel in lijn met de resultaten van de roséproeverij van Perswijn, waarbij deze rosé eveneens als een van de beste naar voren kwam.
De tweede plek ging naar de Sancerre van Bailly-Reverdi, de winnaar van vorig jaar. Als derde eindigde de Saint-Clair, een rosé uit Nieuw-Zeeland, een zeer populaire rosé.
Op naar de barbecue, om de dag even feestelijk af te sluiten als hij begonnen was.

Uitslag publieksprijs Zaterdag 12 juni

1.Domaine du Haut-Gléon, de Gris, Vin de Pays de la Vallée du Paradis
Importeur : Ron Cohen
2.Bailly-Reverdy 2003, Sancerre
Importeur: Gouden Ton, € 15,60
3.Saint Clair 2003, Nieuw-Zeeland
Importeur: Poot, € 11,50

Reageer op dit item