Soms duikt er nog wel eens een rare druif op in wijnland. We worden tegenwoordig doodgegooid met Chardonnay of Merlot van overal, dus het is wel verfrissend om eens wat nieuws tegen te komen. En dat mogen we wel zeggen van de gruner veltliner. We moeten in dit geval naar Oostenrijk, waar de gruner veltliner de laatste jaren aardig opgang maakt. Ooit bleven de wijnen van deze assepoester onder de druiven onopgemerkt. Tegenwoordig gaan de Oostenrijkers er prat op dat hij mooie Bourgognes naar de kroon steekt. Van werkpaard naar showpaard.
Wie denkt dat de wijnen uit Oostenrijk veel weg hebben van wat we in Duitsland vinden, heeft het mis. Duitsland heeft een wat koeler klimaat, mede omdat veel van de wijngaarden in dit land noordelijker liggen dan die van Oostenrijk. Bovendien zijn de zomers in Oostenrijk mooi, omdat de invloed van het landklimaat hier wat sterker is. Dat betekent een wat krachtiger wijnstijl, volle en aromatische wijnen. Een belangrijke factor is dat ook het wijnmaken de laatste jaren veranderd is, in positieve zin. De opbrensten zijn lager en de druiven worden rijper geoogst. Voordeel van een druif als Grüner Veltliner is dan de natuurlijke zuurgraad, die de wijnen fris houdt. Een perfecte combinatie.
Het wijnhuis Kaisergarten geniet vooral bekendheid als de grootste producent van Oostenrijk van zoete wijnen op basis van edelrot. Veel minder bekend is de droge Grüner Veltliner, die op de markt onder de naam van de regio, Burgenland. Het is een wijn in een krachtige stijl, met meloen, honing, breed, gerijpt, appel en peer, niet beendroog, kruidig, met wat zuren na. En dat ook nog voor een heel aantrekkelijke prijs.
Dirck III, € 3,29