Pfaffl, Riesling Terrassen Sonnleiten 2003, Weinviertel - Perswijn
Wijn van de week

Pfaffl, Riesling Terrassen Sonnleiten 2003, Weinviertel

Deze week is de internationale wijnpers verzameld in Oostenrijk, een land dat zijn beste beentje voor zet om ook een hapje uit de grote wijnkoek te bemachtigen. Dat is niet gemakkelijk, want de concurrentie is moordend, en er komen tegenwoordig goede wijnen van overal. Oostenrijk probeert te overtuigen met ándere wijnen, zoals bijvoorbeeld op basis van de druif Grüner Veltliner, die we in veel andere wijnlanden niet tegenkomen. In de wijngebieden ten noordwesten van hoofdstad Wenen is dit vrijwel overal de belangrijkste druif. Toch valt moeilijk te ontkennen, ook niet voor de Oostenrijkers zelf, dat wijnen van de riesling eigenlijk onnavolgbaar goed zijn, ook in Oostenrijk, en ondanks de liefde voor de Grüner Veltliner.

De sterke kanten van de Riesling worden benadrukt door de afgelopen zomer, 2003, die ook in Oostenrijk uitzonderlijk heet was. Er werden maar liefst 38 dagen met een maximumtemperatuur van boven de dertig graden geregistreerd, een absoluut record. De laatrijpende riesling had hier toch minder last van dan de grüner veltliner. De Riesling heeft van nature meer zuren en bovendien konden de druiven wat langer blijven hangen en wat indrogen, zodat het zuurgehalte zich enigszins kon herstellen. Een moeilijk jaar, zoveel is zeker, met wijnen die niet altijd de frisheid hebben die we van Oostenrijkse wijnen gewend zijn.
Onlangs in Nederland proefde we al deze Riesling van het huis Pfaffl, een van de beste wijnbedrijven van de grote wijnstreek ten noorden van Wenen, het Weinviertel. Deze Riesling is afkomstig van een mooie terrassenwijngaard in het Münchtal, een wijngaard met een ideale bodem voor Riesling: heel arm, stenig en rotsig. Het is een van de tien verschillende wijngaarden van het 30 hectare grote wijngoed Pfaffl, dat we vinden aan de noordwestelijke stadgrens van hoofdstad Wenen. Net als de andere wijnen van dit wijngoed is hij druivig en sappig, met een goed Riesling-karakter, mooi rijp en breed, niet overdreven bloemig, ingetogen, met frisse zuren. Heerlijk. Hij wordt geïmporteerd door een enthousiaste importeur uit Amsterdam, In Vino Veritas. Gaat dat zien.

In Vino Veritas, € 7,15
Tel. 020-6269566

Reageer op dit item