Rheingauer wijnproducent Bernhard Breuer plotseling overleden - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Rheingauer wijnproducent Bernhard Breuer plotseling overleden

Op de ochtend van Hemelvaartdag is op 57-jarige leeftijd de vermaarde wijnproducent Bernard Breuer overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Breuer was een van de meest vermaarde producenten van de Rheingau, initiatiefnemer van onder andere de Charta-beweging in de Rheingau, die zich inzette voor het maken van droge Riesling van topkwaliteit. Hij zette zich wereldwijd in voor de promotie van droge Duitse Rieslings, lang voordat deze wijnen aan de voorzichtige opleving van de laatste jaren begonnen. Breuer was een creatief, eigenzinnig en dwars persoon, die altijd innovatief was en zich samen met zijn broer Heinrich niet alleen inzette voor het familiedomein, Weingut Georg Breuer in Rüdesheim, maar voor de Duitse wijnbouw in het algemeen.

Heinrich en Bernard Breuer nam de leiding van het domein over aan het begin van de jaren tachtig. Vorig jaar bezochten we Bernard Breuer in zijn kelder in Rüdesheim met een groep van wijnjournalisten van het geboortejaar 1953. Gepassioneerd legde hij uit dat hij zich had gestort op het herontdekken van bijzondere druiven van de Rheingau, zoals de Orleans en de Heunisch. Hij schonk de bijzondere wijnen van de Orleans vervolgens uit, zodat we iets te proeven kregen dat even eigenzinnig was als Breuer zelf. Hij pakte de zaken op het wijngoed grondig aan door de introductie van een werkwijze zoals die ook op Franse topchateaux wordt gehanteerd, met een strenge selectie tussen topwijnen, tweede wijnen en gemeentewijnen, die het niet waardig zijn onder het toplabel te worden uitgebracht. Hij trad uit de VDP, de Vereniging van Predikaatswijngoederen, omdat hij het niet eens was met de koers van deze vereniging. Maar hij ging onverdroten verder met de verbetering en verdieping van zijn werk, op de hem eigen wijze. Met Bernard Breuer is een markant wijnbouwer heengegaan.

Ronald de Groot

Reageer op dit item