Achtergrond & Interviews

Kwast presenteert wijnen Gaja

Soms moet je een bijzondere aanleiding verzinnen voor een proeverij. Bij Kwast vond men in de positieve commentaren van de Franse wijnschrijver Michel Bettane op de wijnen van Gaja een leuke aanzet om de wijnen van deze bijzondere Italiaanse producent op een rijtje te zetten. Van Bettane is bekend dat hij een liefhebber is van de wijnen van Piemonte, en onlangs stelde hij dat Gaja een uitzonderlijk producent van deze wijnen is. Niet onterecht, hoewel er in deze regio meer uitzonderlijk goede producenten zijn.
Met name de jaargang 2000, door de Wine Spectator als jaar gewaardeerd met 100 punten, trekt op dit moment de aandacht.
Daarnaast heeft Kwast, sinds een aantal jaren importeur van deze bijzondere wijnen, te maken met een aantal problemen in de markt. In de eerste plaats zijn de wijnen van Gaja flink aan de prijs. Kwaliteit heeft ook zijn prijs, en dan moet daarnaast nog de reputatie van Gaja worden betaald. Bovendien heeft de Nederlandse horeca het op dit moment erg moeilijk. Vanwege de recessie is het restaurantbezoek de laatste tijd bepaald niet gestegen en staat vooral de zakelijke markt onder druk. Bovendien hebben restaurants er een handje van de prijzen van de wijnen ook nog eens flink te vermenigvuldigen. Zo wordt het lastig ze aan de man te brengen. In Italië is er zelfs kritiek op de prijzen van de wijnen vanuit de journalistiek. Zeker is dat alle duurdere wijnen het ook in Italië op dit moment moeilijk hebben.
En dan is er ook nog het karakter van de wijnen. Goede Piemonte-wijnen op basis van nebbiolo-druiven, zoals de topwijnen van Gaja, hebben tijd nodig om te rijpen. Ook dat is voor het restaurantwezen geen voordeel. In feite zijn de wijnen aantrekkelijker voor verzamelaars met een goede wijnkelder. De proeverij toonde een paar prachtige wijnen uit 2000, mooi klassiek en elegant, zoals we van Gaja gewend zijn. Fijn en tegelijk krachtig, met tannines van een uitzonderlijke kwaliteit. Perfect dus om te bewaren, maar daarnaast niet eens zo erg hard, en op dit moment echt niet ondrinkbaar… Lastig om van af te blijven dus.
De Costa Russi (Langhe DOC, uit de Barbaresco) sprong er uit, een prachtige wijn. Ook voor de ‘gewone’ Barbaresco, vlaggenschip van Gaja, is 2000 een zeer geslaagd jaar. Van de topwijnen Sorì San Lorenzo en Sorì Tildìn zijn waarschijnlijk niet genoeg flessen om ze te laten proeven… Van de Barolo, o nee, pardon, Langhe, Sperss, kwam de 99-er op tafel, die toonde dat de jaargang ’99 voor dit gebied bepaald niet verkeerd was. De proeverij werd afgesloten met een al iets meer gerijpte, maar nog springlevende Costa Russi uit de jaargang 1995. Heerlijk.

Reageer op dit item