Robert Mondavi naar Oud, Reuchlin & Boelen - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Robert Mondavi naar Oud, Reuchlin & Boelen

Het Californische huis Robert Mondavi stapt in Nederland naar een nieuwe importeur. Great Grapes te Soest, sinds 3½ jaar actief met de wijnen van Mondavi, Woodbridge en Caliterra, wordt ingeruild voor Oud, Reuchlin & Boelen, zo meldt ons een woordvoerder van Robert Mondavi. Een en ander zal dit najaar zijn beslag krijgen. De verandering van importeur wordt ingegeven door de positie van Robert Mondavi in de horeca, zo wordt gezegd. Juist daar wil men de wijnen beter zichtbaar krijgen dan tot nu toe het geval is. Great Grapes is er volgens de zegsvrouw van Mondavi wel goed in geslaagd de Woodbridge-wijnen van het huis Mondavi in het supermarktkanaal te krijgen. Daar zal bij de wisseling van importeur overigens ook geen verandering in komen. Albert Heijn continueert de verkopen via de nieuwe importeur, zo wordt gezegd.
Een en ander is voor Great Grapes nogal wrang in het licht van de inspanningen die zijn gedaan om de wijnen van Mondavi overal neer te zetten. Aan de andere kant zijn de wijnen te duur, zodat er in feite in de huidige situatie geen grote omzetten te verwachten zijn als er geen structurele prijsverlaging wordt doorgevoerd, zo is het gevoel. In dat opzicht laat Mondavi geen enkele importeur veel ruimte om te manoevreren, zo mag wel worden geconcludeerd.
Marita de Beer, eigenaar van Great Grapes, was nog maar net van het besluit op de hoogte gebracht. Zij had hierop het volgende commentaar: "Na 3½ jaar samenwerking zijn wij verbaasd over de onzakelijke, klantonvriendelijke en uiterst onprofessionele manier waarop Robert Mondavi het nieuws naar buiten heeft gebracht. Wij zijn van mening dat Robert Mondavi de relatie op een zeer merkwaardige manier wil beëindigen. En ook op zeer korte termijn, zonder alle nodige zaken fatsoenlijk te regelen – zijnde in Nederland of in België (waar we ook 3 jaar een relatie met Robert Mondavi hebben). Wij hebben bovendien geconstateerd dat ze achter ons rug om niet alleen rechtstreeks naar enkele van onze klanten, maar nu ook naar de pers zijn gegaan, terwijl wij nog niet eens schriftelijk in kennis zijn gesteld." Great Grapes Wine, Marita de Beer, eigenaar; Gert Hiel, algemeen directeur.
Deze verklaring spreekt voor zich.

Reageer op dit item