Gran Troya, Cava Rosado Brut - Perswijn
Wijn van de week

Gran Troya, Cava Rosado Brut

Natuurlijk, iedereen weet dat Champagne het monopolie heeft op de mooiste belletjeswijnen, maar helaas geeft de aankoop van ‘echte’ Champagne ook nogal wat pijn in de portemonnee. Het is daarom helemaal niet zo gek om af en toe eens te kijken naar betaalbaarder alternatieven, ook al zijn die dan wat minder spannend. Een van de belangrijkste soorten belletjeswijnen buiten Champagne is de Spaanse variant, Cava. Cava mag in de meeste Spaanse herkomstgebieden worden gemaakt, maar verreweg het meeste komt uit de Penedès, de streek ten zuidwesten van Barcelona, hartje Catalunya. Cava wordt gemaakt op dezelfde manier als Champagne, dat wil zeggen met een tweede gisting op de fles, waarbij de belletjes ontstaan. Dat geeft de fijnste bellen. Het resultaat is een goede belletjeswijn voor een betaalbare prijs. Kopen dus.
De Cava Gran Troya is prima voorbeeld van zo’n goed en betaalbaar glas, Het is een van de merken van Covides, een grote coöperatie in de Penedès, de grootste van Catalunya, met maar liefst 800 leden. Deze coöperatie produceert verschillende wijnen op een uiteenlopend niveau en in wisselende prijsklassen. Deze Gran Troya Cava is een van hun goede wijnen. De witte Brut is helemaal o.k., maar deze Rosé is voor zijn prijs al helemaal niet verkeerd. Verwacht geen enorme complexiteit, maar gewoon een lekkere mousserende wjin, rokerig en open, met een aangename geur, frambozen en aardbeien, sappig, met een goede mousse.

HEMA, € 6,50 III(I)

Reageer op dit item