Carmen, Carmenère 2001, Rapel Valley, Chili - Perswijn
Wijn van de week

Carmen, Carmenère 2001, Rapel Valley, Chili

Veel van de landen van de Nieuwe Wereld hebben het probleem dat ze geen ‘eigen’ druiven hebben. Alles wat er in landen als Zuid-Afrika, Australië en Chili -om er maar een paar te noemen- staat aangeplant, is afkomstig uit de Oude Wereld, met name Frankrijk. Dat is de reden dat we worden doodgegooid met steeds meer Merlot, Chardonnay en dat soort wijnen uit alle nieuwe wijnlanden. Op zich is daar niets tegen -er zijn uitstekende wijnen bij- maar het is wel leuk om ook een wat origineels te proeven. Chili mag zich gelukkig prijzen dat het in elk geval toch één ‘eigen’ druif heeft, hoewel ook die stiekem uit de Bordeaux komt: de Carmenère. Chili heeft de Carmenère de laatste jaren helemaal ontdekt. Eerst dacht men met de Merlot te maken te hebben, en pas een paar jaar geleden werd vastgesteld dat het om een eigen druif ging, die zelfs meer verwant is met de Cabernet-sauvignon dan met de Merlot. En, wat natuurlijk belangrijk is, de Carmenère levert krachtige, stevige wijnen op. Hij blijkt in het Chileense klimaat ook perfect te rijpen, met goede tannines. Rapel Valley, waar deze Carmenère van de producent Carmen vandaan komt, heeft het ideale klimaat voor Carmenère, met zijn intense zonneschijn en koele nachten. Bij deze wijn is 20% Cabernet-sauvignon toegevoegd om hem nog wat meer stevigheid en cassisfruit te geven. Het fruit is bewaard gebleven door een korte rijpingsperiode van zes maanden op Frans en Amerikaanse eikenhouten vaten. Een heerlijke, vooral ook karaktervolle wijn, zwoel en kruidig in de geur, mooi peperig, cassis, bessen, een vleugje paprika, maar dat geeft hemjuist ook levendigheid en nuance.

Importeur: Vinites, Haarlem. De wijn is te koop bij de betere wijnhandel. Prijs: € 7,50
Inlichtingen over verkoopadressen op de website: www.vinites.com

Reageer op dit item