Finca las Higueras, Torrontes 2002, Mendoza, Argentinië - Perswijn
Wijn van de week

Finca las Higueras, Torrontes 2002, Mendoza, Argentinië

Met het voorjaar in het hoofd is het definitief tijd voor Torrontes. Hoezo Torrontes? Een exotische vogel uit het Amazonegebied of zo? Nee, een wijn natuurlijk, wat zou u ook anders op een wijnsite verwachten? Torrontes is de Argentijnse ´eigen´ witte druif. In Argentinië beschikt men over niet veel druiven die als origineel Argentijns kunnen worden beschouwd. Vrijwel alles wat hier is aangeplant, komt van overzee. Veel chardonnay natuurlijk, merlot, cabernet, sauvignon, en ook de wat meer excentrieke malbec uit de Cahors. Zelfs de onbekende, maar uit Italië afkomstige bonarda. Torrontes is dus een van de weinige uitzonderingen en een naam die we elders vrijwel niet tegenkomen. Laatst zag ik er een in Uruguay, het buurland. Maar, dan is het nog de vraag of het wel een échte uitzondering is, of hij wel als een unieke druif moet worden beschouwd. Want wie wijn van de torrontes-druif proeft, moet onmiddellijk denken aan een bekende Europese druif, de muscaat. Als dat geen broertje is, dan is het toch minstens een zusje. Dezelfde geur van verse druiven, bloemen, typische muscaat-geuren, het doet sterk aan deze Europese druif denken. Maar wat is daar op tegen? Als het maar en lekkere wijn is. Voor op het terras of als aperitief zijn het heerlijke wijnen, zeker als ze goed droog gemaakt zijn, zoals hier in Argentinië. En dat is deze Torrontes. Op dus naar het terras, als het weer het ons toestaat. Genieten van deze wijn, lekker als een aperitief, maar ook heerlijk om te genieten bij een frisse salade met kip. Hij heeft een aangenaam muskaat-karakter, met bloemen, is heel open, druivig, met een goede smaak, wat mint en lekker sap, een zuurtje, prima glas, lekker lichtvoetig.

Sperwer, € 3,99

Reageer op dit item