Meer dan tien graden vorst heeft in de tweede week van april ernstige schade toegebracht aan de druiven in de Champagne. Net als in Nederland was het eind maart, begin april in de Champagne mooi weer. Daardoor waren de druiven al flink uitgelopen, zodat de vorst extra ongenadig kon toeslaan. Grootste slachtoffer was de Chardonnay. Deze druif loopt in de Champagne altijd het eerste uit. Naar het zich laat aanzien moet een groot deel van de oogst van deze druif als verloren worden beschouwd. De Pinot Noir en de Pinot Meunier zijn grotendeels gespaard gebleven. Volgens het Comité Interprofessionel in Champagne (CIVC), bedraagt de schade in totaal 50% van het totale areaal.
De Champagnestreek is, vanwege zijn noordelijke ligging, uiteraard behoorlijk gevoelig voor dit soort voorjaarsvorst. Toch moeten we terug tot 1985 voor schade die zo omvangrijk is als dit voorjaar. Echter, voor de uiteindelijke gevolgen moet altijd nog een slag om de arm worden gehouden. De aangetaste druiven lopen straks weer uit en mogelijk zal een deel daarvan zich alsnog kunnen herstellen en wijn kunnen produceren. De druiven zijn dan misschien wat later rijp en wat zuurder, maar goede Champagne is toch gebouwd op een wijn met veel zuren. Afwachten dus maar, bij het opmaken van de definitieve balans.
Misschien ook iets voor u
Perswijn 8-2025 + Koopgids!
PERSWIJN #8 mét de Koopgids 101 Beste Wijnen van 2025 komt uit op 1 december In de Koopgids presenteren we...
Oostenrijk bruist, Zweigelt ook!
In tegenstelling tot de meeste Noordwest-Europese landen is de Nederlandse import van Oostenrijkse schuimwijn zowel qua volume (-8,3%) als qua...
Eén kaas, zes wijnen
In deze rubriek testen Wendy Otting (vinoloog en kaasspecialist) en Anda Schippers (eindredacteur van Perswijn) zes wijnen bij één kaas. Gaat...
Meer blends graag
Afgelopen week zat ik te schrijven aan een artikel voor #8 over de Agulhas Wine Triangle, een club van producenten...
Borrelpraat: het huisaperitief
De rubriek over dranken die de eetlust opwekken en gesprekken op gang brengen Deze keer: het huisaperitief Door Thijs Akkerman...
Champagne verandert
In de jaren dat ik me met de Champagne bezighoud, is de streek enorm veranderd. En zeker ten goede, waardoor...




