Bajoz, Roble 2000: heerlijke wijn van tempranillodruiven - Perswijn
Wijn van de week

Bajoz, Roble 2000: heerlijke wijn van tempranillodruiven

Op de een of andere manier is het niet altijd gemakkelijk een leuke Spaanse wijn te kopen voor een redelijke prijs. Spanje produceert wel een flinke plas wijn, maar de de verschillen in karakter tussen de wijnen onderling zijn niet altijd zo groot. Wie goed kijkt, ziet dan ook veel overeenkomsten tussen het druivengebruik in veel Spaanse wijnstreken. Spanje heeft zich in veel opzichten razendsnel aangepast aan de Europese Unie, maar bij de wijnbouw lijkt het wel extra snel te zijn gegaan. Niet zelden zijn de akkers hier inmiddels dan ook beplant met Franse druiven als Merlot, Chardonnay of Cabernet-sauvignon, en zelfs druiven als Gewurztraminer of Riesling zijn geen zeldzaamheid meer. En niet in één streek, maar in vele, én belangrijke, zoals in de Penedès, rond Barcelona, of in Navarra, aan de voet van de Pyreneeën. Alomtegenwoordig is ook een van de weinige Spaanse succesdruiven, de Tempranillo. Een tikje teveel zelfs naar mijn zin, ondanks het feit dat hij zich hier en daar bedient van een schuilnaam, zodat je hem misschien niet herkent, zoals Tinta País (Ribera del Duero) of Tinta de Toro (Toro). Helpt weinig, want we ontmaskeren hem gelijk.
Komt bij dat bepaalde streken in Spanje die goede wijnen maken, bijvoorbeeld op basis van de tempranillo, meteen heel stevige prijzen rekenen voor hun wijnen. Dat gold de afgelopen jaren voor Rioja, en meer nog voor het nabijgelegen Ribera del Duero. Eén streek wat verder naar het westen is nog enigszins aan de prijsverhogingen ontsnapt: Toro. Ook hier wordt tempranillo gebruikt, onder de naam tinto de toro. De streek ligt rond en ten zuiden van het gelijknamige stadje, dat fraai gelegen is aan de rivier de Duero. De druiven groeien hier in een warm klimaat, aan de noordkant van de Spaanse hoogvlakte, zodat de wijnen warm en gul zijn. Heel aantrekkelijk. Zoals de wijn die we vonden voor deze rubriek, de Toro Bajoz Roble 2000, een op eikenhouten vaten gerijpt exemplaar, dat heerlijk zacht en kruidig is, met kersenfruit en vanille in de geur, een warme en rijpe smaak, zonder veel harde kanten, hoewel er nog wat tannines in de afdronk te proeven zijn. Maakt hem lekker bij een goed stuk vlees, zoals wat gegrild lamsvlees. Lekker. Proberen. En toch nog een zachte prijs ook.

Bajoz, Roble 2000, Toro
Gall & Gall, aanbiedingsprijs voor wijnkaarthouders, geldig tot 11 maart: € 5,99 Normale prijs: € 7,49

Reageer op dit item