Steeds meer Spaanse wijnconsumenten drinken liever kwaliteitswijn dan eenvoudige Vino de Mesa. Het gevolg: de tafelwijn wordt met EU-steun gedistilleerd. Daar zijn forse bedragen mee gemoeid, Spanje krijgt dit jaar 159 miljoen euro. Volgens de richtlijnen mag de subsidie ook worden aangewend om andere druivenrassen aan te planten, wijngaarden te herstructureren of te rooien. EU-commissaris Fisher wil het subsidiesysteem voor Europese wijn hervormen. Het huidige systeem kost te veel en de EU komt niet van gedistilleerde alcohol af.
Steeds meer Spaanse wijnconsumenten drinken liever kwaliteitswijn dan eenvoudige Vino de Mesa. Het gevolg: de tafelwijn wordt met EU-steun gedistilleerd. Daar zijn forse bedragen mee gemoeid.
Spanje krijgt van alle Europese wijnproducerende landen de meeste EU-steun: 159 miljoen euro per jaar. Het geld wordt in Spanje gebruikt om de kwaliteit van wijngaarden en wijn te verhogen en zo bedreigingen uit de Nieuwe Wereld het hoofd te bieden.
Het overschot Spaanse tafelwijn wordt met EU-subsidie gedistilleerd tot industriële alcohol. Volgens EU-richtlijnen mag de subsidie ook worden aangewend om andere druivenrassen aan te planten en wijngaarden te herstructureren. Voor ‘gewone’ herplanting wordt geen subsidie verstrekt, wel voor het rooien van wijngaarden. Ook is de Spaanse overheid met de EU in gesprek over overkoepelende maatregelen op het gebied van productie, marketing en handel.
EU-landbouwcommissaris Mariann Fisher is trouwens bezig met een grondige hervorming van het subsidiesysteem voor Europese wijnoverschotten. Volgens de commissaris kost het huidige systeem de belastingbetaler teveel geld. Bovendien komt de EU niet van de grote hoeveelheden industriële alcohol af. Eind vorig jaar werd -tevergeefs- 100.000 hectoliter gedistilleerde Franse wijn te koop aangeboden.
Bron: Business Wire