Wijn van de week: Domaine de Mouscaillo 2005, Limoux - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Domaine de Mouscaillo 2005, Limoux

Tussen de wijnen van Languedoc zijn die uit de Limoux een buitenbeentje. Deze streek, ten zuiden van Carcassonne, ligt op de uitlopers van de Pyreneeën en een stuk hoger dan de andere delen van de streek. Dat levert veel meer frisheid op in de wijnen. Chardonnay is hier dan ook een stuk minder plat dan in de rest van de streek, en zelfs pinot noir doet het hier goed, zeer uitzonderlijk voor de Languedoc.
Tussen de wijnen van Languedoc zijn die uit de Limoux een buitenbeentje. Deze streek, ten zuiden van Carcassonne, ligt op de uitlopers van de Pyreneeën en een stuk hoger dan de andere delen van de streek. Dat levert veel meer frisheid op in de wijnen. Chardonnay is hier dan ook een stuk minder plat dan in de rest van de streek, en zelfs pinot noir doet het hier goed, zeer uitzonderlijk voor de Languedoc.

In Nederland zijn de wijnen van de Limoux enigszins bekend geworden door de marketing-activiteiten van de Toques et Clochers, met een manifestatie waarbij de Nederlandse horeca uitgebreid wordt gefêteerd, om de wijnen goed in de vaderlandse restaurants ingevoerd te krijgen – niet zonder succes.

Het koelere klimaat van de Limoux geeft de wijnen van de chardonnay, de voornaamste witte druif hier, een bijzondere frisheid en mineraligheid, die we ook terugvinden in deze smakelijke wijn van het Domaine de Mouscaillo. In de geur is er wat citrusfruit, peer en limoen, de smaak is levendig, fris en sappig, met wat goede zuren na; Bourgondisch, maar ook een elegante manier. Heerlijk.

Thiessen Wijnkoopers, € 14,75

Reageer op dit item