Een beetje zichzelf respecterende kok brengt tegenwoordig een duur uitziend kookboek uit. Om precies te zijn: laat zo’n kookboek uitbrengen. Of de beschreven recepten voor een amateurkok uitvoerbaar zijn, lijkt daarbij in de regel niet prioriteit nummer 1 te zijn. Die kookboeken lijken eerder bedoeld voor gebruik op de salon dan op de keukentafel. Zo niet bij John Halvemaan, een cuisinier die wars is van trendy celebritygedoe en al jaren gewoon zijn eigen gang gaat.
Een beetje zichzelf respecterende kok brengt tegenwoordig een duur uitziend kookboek uit. Om precies te zijn: laat zo’n kookboek uitbrengen. Of de beschreven recepten voor een amateurkok uitvoerbaar zijn, lijkt daarbij in de regel niet prioriteit nummer 1 te zijn. Die kookboeken lijken eerder bedoeld voor gebruik op de salon dan op de keukentafel.
Zo niet bij John Halvemaan, een cuisinier die wars is van trendy celebritygedoe en al jaren gewoon zijn eigen gang gaat. Niet alleen in de keuken, maar nu ook op het gebied van culinaire publiciteit Hij bundelde 40 van zijn beste recepten in ‘Savourieën van John Halvemaan’. Savourieën – dat woord betekent zo veel als ‘kleine gerechten’ of ‘hapjes’ – is een foudraal met daarin even zo veel kaarten waarop echte Halvemaanklassiekers beschreven staan, variërend van aardappel en oester tot en met zult. Volgens de chef zelf zijn die recepten speciaal op maakbaarheid uitgekozen. Ze zijn bovendien geïllustreerd door Gidi van Liempd. Diens tekeningen loodsen de thuiskok stap voor stap door de hele uitvoering van recept. Al even praktisch: temperaturen zijn soms met een marge aangegeven, zowel voor koken met gas, elektriciteit of inductie! Wat je bij al dat lekkers wil drinken, mag je als lezer gewoon zelf bepalen. Best wel verfrissend in tijden van clichématige of juist fel onrealistische wijn-spijscombinaties. Kortom, dit is nu eens écht een origineel en stijlvol geschenkidee, ook na Kerstmis. Niet te lang mee wachten, want Savourieën is uitgebracht in een gelimiteerde oplage van slechts 750 genummerde exemplaren.
Te bestellen via http://www.halvemaan.nl/ en te koop in het restaurant zelf.
Prijs: 38 euro.
Misschien ook iets voor u
Qvevri, anfore, tinajas en talhas
Qvevri of kvevri zijn aardwerken kruiken die van oorsprong uit Georgië stammen (in het Georgisch: ქვევრი). Na het vormen en...
Wijnbreinbrekers: Mycorrhiza
Mycorrhiza is een vorm van symbiose tussen bodemschimmels en de wortels van planten, ook druivenplanten, waarbij wederzijds voedsel wordt uitgewisseld....
Symington Vintage Ports 2022
Ondanks het feit dat het oogstjaar 2022 zelfs voor de portproducenten in de Douro extreem was door hitte en droogte...
Uit de oude doos: Chili uitgelegd door Lars Daniëls (2020)
In tijden van corona heeft Lars Daniëls een aantal langere video's gemaakt. In dit uitgebreide video-artikel gaat over Chili, vertelt...
Bodegas Ponce: het nieuwe geluid van Manchuela
Hij schenkt zijn wijnen op perfecte temperatuur, gebruikt Gabriel glazen en krijgt een twinkeling in zijn ogen als hij over...
TOP 40-lijst wijndruiven (deel 5)
We hebben zo’n 4,5 miljoen hectare wijngaard op de wereld. Dat is lekker veel, maar wat zijn nou de meest aangeplante...