Limarí Valley is in rap tempo uitgegroeid tot een hot gebied. Reden: het is daar geweldig cool.
De plek is op het eerste gezicht onlogisch: ver naar het noorden, 400 kilometer ten noorden van Santiago, dus in theorie warmer. Maar Limarí is een dal dat open is naar de Stille Oceaan toe; de koele oceaanlucht stroomt gemakkelijk binnen en zorgt voor aanzienlijke temperatuurverschillen gedurende de dag. En het voordeel van het noorden is dat hier een puur woestijnklimaat heerst, zodat je geen vervelende verrassingen krijgt in de vorm van ongenode herfstregens. Je hebt alles in de hand en zeker Chileense wijnbouwers zijn daar buitengewoon op gesteld.
Tamaya heeft zijn basis in Limarí en is dus niet een van de groten die ook een paar wijngaarden in de streek ‘erbij’ heeft. Deze reserva is gemaakt van stokken die in 1997 zijn aangeplant. Hij rijpt voor de helft op eiken vaten en voor de helft op roestvrij staal, zodat hij heerlijk fruitig blijft.
De wijn is lekker warm en peperig, met chocola, kersen en zoete pruimen, stevig en krachtig.
Léon Colaris BV, € 8,50