Eerste Maître bij Nederlands Genootschap van Wijnvrienden - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Eerste Maître bij Nederlands Genootschap van Wijnvrienden

Het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden (NGW) heeft officieel de eerste Maître binnen zijn gelederen kunnen begroeten. Deze eer is te beurt gevallen aan Harry Pallada, die de titel wist te verwerven voor zijn verhandeling over de relatie tussen de bedevaartsroutes naar Santiago de Compostela en wijn.

NGW

Anders dan de naam doet vermoeden, is het in 1971 opgerichte NGW alleen actief in het oostelijke deel van de provincie Noord-Brabant en meer nog in Limburg. Momenteel telt het zeven afdelingen. Aangezien het genootschap een zwak lijkt te hebben voor Franse termen, dragen die de benaming baillage. Behalve wijnproeverijen biedt het NGW zijn leden de mogelijkheid om interne opleidingen te volgen. Bij het succesvol afleggen van de bijbehorende examens geven die recht op de titels Aspirant-Officier voor beginners, Officier voor gevorderden en Grand Officier voor ver gevorderden. De hoogst haalbare graad is die van Maître, waarvoor een op basis van zelfstandig verricht onderzoek een zogeheten meesterstuk geschreven dient te worden. Deze titels hebben overigens geen officiële status in de zin dat ze erkend zijn door Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN). Een Maître van het NGW is dus niet vergelijkbaar met een Magister Vini op niveau SDEN 5, al wordt van kandidaten wel verlangd dat die behalve Grand Officier ook Vinoloog van de Wijnacademie, d.w.z. niveau SDEN 4, is.
Camino de Santiago

Pelgrims en wijn

De titel van Harry Pallada’s verhandeling luidt Dorst op de Camino. 62 Themaproeverijen met als thema wijngaarden langs de wegen naar Santiago de Compostella. (Tussen haakjes: de Spaanse naam van dit beroemde Galicische bedevaartsoord is Santiago de Compostela, met maar één l in plaats van twee!) Behalve als wijnliefhebber heeft de auteur een achtergrond als restauratiedeskundige bij een architectenbureau. Dat verklaart mede zijn grote belangstelling voor de cultuurhistorische aspecten van de diverse routes die vanuit zowat heel Europa naar Santiago leidden en leiden. Verder lijkt ook zijn religieuze overtuiging een rol te hebben gespeeld bij zijn themakeuze, want  kerkelijke aspecten komen eveneens uitgebreid aan bod.
De wijngaarden van Irouleguy

Details te over

De kern van Dorst op de Camino vormt een minutieuze inventarisatie en beschrijving van alle wijngebieden en –gebiedjes langs de diverse routes. En dat zijn er werkelijk heel veel. De 62 ‘proeverijen’ staan daarbij voor etappes en zijn bundelingen van telkens een aantal gebieden. De auteur heeft zich daarbij geen enkele beperking willen opleggen, met als resultaat een tekst van niet minder dan 462 bladzijden, gelardeerd met de nodige illustraties en heel veel prima kaarten van al die routes. Een groot compliment waard. Ook de weergave van feiten en cijfers getuigt van grote zorgvuldigheid.
Navarra - Wijnfontein van Bodegas Irache

Kritiekpunt is echter dat het werk een te grote opeenstapeling van feiten en feitjes is. Vandaar die enorme omvang. Met te veel details die voor het thema wijn niet relevant zijn. Als encyclopedisch naslagwerk is Dorst op de Camino daarom uitstekend te gebruiken, maar geen tekst die tot nadenken over wijn aanzet. Terwijl je zoiets op dit niveau toch zou mogen verwachten. Wat ontbreekt, zijn vraagstellingen en hypothesen. Heel concreet: in hoeverre heeft de massale pelgrimage door de eeuwen heen richting Santiago aantoonbare invloed gehad op de wijnbouw? En als we nu toch de strenge wetenschappelijke maatlat hanteren, voetnoten ontbreken volledig, terwijl de literatuuropgave op zijn zachtst gezegd nogal magertjes is uitgevallen. Dat is kritiek die vooral de examencommissie van het NGW zich mag aantrekken. Maar toegegeven, alle begin is moeilijk. Misschien zou men eens moeten kijken naar de normstelling van de examencommissie Magister Vini. Het is maar een suggestie.
Burgos - De wijngaarden van de Ribera del Duero

Meer weten?

Ondanks de bovenstaande kritiekpunten is een gelukwens aan auteur Harry Pallada meer dan verdiend, want het is overduidelijk dat hij enorm veel tijd, liefde en energie in zijn magnum opus gestoken heeft. Wie geïnteresseerd is in de aanschaf van een exemplaar van Dorst op de Camino kan direct contact met hem opnemen: hpallada@divinet.nl.

Zie voor informatie over de activiteiten van het Nederlands Genootschap van Wijnvrienden: www.wijngenootschapngw.nl.

René van Heusden

Reageer op dit item

nl Nederlands