Aanbevolen, (redelijk) betaalbare champagnes van kleine(re) importeurs.In de laatste Perswijn van dit jaar 2016 (Nº 8 jaargang 29) staan al zo’n 80 proefnotities van heerlijke champagnes tot € 50,00, maar van champagne krijgen we bij Perswijn nooit genoeg. Dus hier nog meer aanbevelingen.
Champagne is weer ‘in’ en gelukkig maar. Ook in Nederland zijn al een aantal jaren vele goede récoltants-manipulants –champagneboeren die niet alleen eigen wijngaarden bezitten en druiven telen, maar er zelf ook champagne van maken en die vermarkten– vertegenwoordigd. En het aanbod neemt alleen maar toe, ook doordat meerdere kleine(re) wijnimporteurs champagne een warm hart toe dragen. En dat is goed nieuws voor de consument, die op die doorgaans schaarse momenten van het jaar dat er champagne wordt gedronken maar beter iets fatsoenlijks kan drinken. En het is fijn voor de horeca, die zich meer met champagne kan onderscheiden en dat zeker op hoger niveau ook gretig doet.
De volgende champagnes heb ik niet alleen professioneel geproefd, maar ook met veel genoegen gedronken. En daar gaat het allemaal om, zeker bij champagne;-) Ik beveel ze dus van harte aan.
Lilbert-Fils, Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Brut
Voor het eerst gedronken met Filip Verheyden van Tong Magazine in Antwerpen en dat is me bijgebleven. Als je traditionele Blanc de Blancs (Grand Cru) wilt drinken, moet je bij Lilbert-Fils zijn, een zeer kleine producent in Cramant. Daar ligt het merendeel van hun wijngaarden, aangevuld met percelen in Chouilly en Oiry. 100% chardonnay, tot 50% reserve-wijn, 30 maanden sur lie, 6 à 7 gram/liter dosage; heerlijk nerveus en energiek, grote lengte. Te koop bij: www.batard.nl € 36,50
Pascal Doquet, Champagne Grand Cru Blanc de Blancs Extra Brut
Pascal Doquet is gevestigd in Vertus, maar de (biologische) druiven voor deze waanzinnige champagne stammen uit zijn wijngaard in Le Mesnil-sur-Oger, de primus inter pares onder de dorpen van de Côte des Blancs. Eerste vergisting spontaan, 5 maanden sur lie in hout, malo, 8 jaar (!) sur lie op fles, 3,5 gram/liter dosage; gewoon formidabel spannend, gelaagd, energiek en lang. Te koop bij: www.janselijn.nl € 42,50
Janisson-Baradon & Fils, Champagne Brut Grande Réserve
Verfijnde, vriendelijke champagne van kleine producent gevestigd in Épernay, met wijngaarden in Épernay, Chouilly en Brimont. 50% pinot noir, 50% chardonnay, 40 maanden sur lie, bevat 30% reserve-wijn (in hout gerijpt) en 5 gram/liter dosage. Te koop bij: www.claraschampagnes.nl € 33,00
J. M. Goulard, Champagne Brut Esprit Octavie
Goulard maakt champagnes in het Massif de Saint-Thierry, ten (noord)westen van Reims, en heeft relatief veel pinot meunier aangeplant. Esprit Octavie bevat 30% meunier, met 40% chardonnay en 30% pinot noir. 30% vin de réserve, 4 jaar sur lie, 8 gram/liter dosage. Heel smaakvol en toegankelijk. Te koop bij: www.brouzje.nl € 35,50
Jean Velut, Champagne Blanc de Blancs Brut
Uit een relatief onbekend deel van la champagne viticole, de heuvel van Montgueux net ten westen van Troyes. En om zijn kalksteenbodems een chardonnay-eilandje in de Aube, waar vooral pinot noir het zo goed doet. 100% chardonnay, veel reserve-wijn, minimaal 48 maanden sur lie, 5 à 6 gram/liter dosage. Karaktervolle champagne met serieuze diepgang. Te koop bij: www.geluksdruif.nl € 37,50
Benoît Lahaye, Champagne Grand Cru Brut Essentiel
Even wat anders maar héél fijn: biodynamisch geproduceerde champagne, basiswijnen spontaan vergist en 10 maanden sur lie gerijpt in barriques uit Bordeaux en Bourgogne, malo fait, 30 maanden sur lattes, 6 gram/liter dosage, weinig sulfiet. Te koop bij: www.champagnist.nl € 43,50
Lars Daniëls