Soave verdient het te schitteren (aanvulling bij PERSWIJN #3) - Perswijn
Klassieke pergola veronese
NieuwsReportages & Reizen

Soave verdient het te schitteren (aanvulling bij PERSWIJN #3)

Bij het artikel over Soave (PERSWIJN #3) ontbrak de plaats voor de kaders (zoals in de tekst aangegeven) en de notities. Bijgaand staat alle ontbrekende tekst vermeld.

Bij de uitbraak van Covid-19 in Noord-Italië werd het nog maar eens benadrukt: dit is de economische motor van Italië, met name regio’s Lombardije en Veneto. Alleen al de wijnproductie van Veneto is volstrekt uniek wat betreft de hoeveelheid die hier wordt geproduceerd. En het is niet alleen heel veel, maar nog heel succesvol ook. Dan is Soave, waar we op bezoek waren, maar een druppel in de oceaan van prosecco en Pinot Grigio.

Ingedroogde druiven, onuitroeibaar

Het laten (in)drogen van druiven is tegenwoordig iets dat je overal in Italië tegenkomt om de wijnen rijker/zoeter te maken. Vaak met het argument dat het hier om historische wijnmaakmethoden gaat, zoals bijvoorbeeld in Toscane. Maar in de praktijk is het om de honger naar zoet in de markt te bevredigen, en dus is het gewoon een commerciële keuze. ‘Call it dry, and make it sweet’, dat werk. Daar worden de wijnen niet meer getypeerd van, laten we maar zeggen, het vlakt ze af. Wie dacht dat het alleen bij rode wijnen gebeurde (dat is op grote schaal zo), komt bedrogen uit. Ook voor wit wordt het gebruikt, zoals in Soave. Wel heeft Soave ook een officiële zoete wijn, Recioto di Soave, een van de klassiekers van de streek. Voor deze wijn worden de druiven eerst geplukt en dan een paar maanden gedroogd, net als bij Amarone. Kenners in de streek zeggen dat de druiven het best kunnen worden gedrooGeur: door ze op te hangen, niet door ze neer te leggen. Het resultaat is flink zoet, maar kan heel goed zijn. Maar dat is heel wat anders dan het stiekem zoet maken van droge wijnen.

Recente jaargangen

2018 Goede jaargang, vrij overvloedig, niet te heet en niet extreem, fijne en goede wijnen.
2017 Heel heet, moeilijk, zelfs verbrande en geschrompelde druiven die niet konden worden geoogst.
2016 Ideale jaargang, met nog wat regen in juni, een redelijk koele zomer met een lange rijping van de druiven, met uitgebalanceerde wijnen.
2015 Warm en droog jaar, met veel hitte, waarbij de irrigatie werd gebruikt om het vochtgehalte hoger en de temperaturen in de wijngaard lager te houden.

Uitzicht op stadje Soave

De crus van Soave

In 2019 zijn 33 crus officieel erkend door het Italiaanse ministerie van landbouw. Ze zijn goed voor 40% van het wijngaardareaal. Er liggen er 28 in Soave Classico, twee in Val d’Alpone, op vulkanische ondergrond, en drie in de kalkhoudende wijngaarden aan de westkant. Het heeft zo’n 18 jaar geduurd voor deze erkening werd bereikt. Het Consorzio begon in 2000 met het in kaart brengen van de verschillende ondergronden, de hoogte van de wijngaarden en de topografie. De crus stonden al op veel labels vermeld, maar hebben met dit project een formele status gekregen. De producenten moeten een systeem hebben waarbij de druiven van de crus controleerbaar apart worden gehouden. De volgende 33 crus hebben de officiële erkenning gekregen: Castelcerino, Colombara, Froscà, Fittà, Foscarino, Volpare, Tremenalto, Carbonare, Tent, Corte Durlo, Rugate, Croce, Costalunga, Coste, Zoppega, Menini, Monte Grande, Ca ‘del Vento, Castellaro, Pressoni, Broia, Brognoligo, Costalta , Paradiso, Costeggiola, Casarsa, Monte di Colognola, Campagnola, Pigno, Duello, Sengialta, Ponsarà, Roncà – Monte Calvarina.

Notities geproefde Soave

Alle wijnen Soave Classico, tenzij anders vermeld

Toelichting puntensysteem

Perswijn maakt gebruik van de 20-puntenschaal voor de beoordeling van complexe, kwalitatief hoogstaande wijnen. De score van een wijn op deze schaal is absoluut. Dat wil zeggen dat de wijn wordt afgezet tegen vergelijkbare wijnen wereldwijd. Een wijn met 19 punten hoort volgens Perswijn dus tot de wereldtop. De score bestaat uit punten voor uiterlijk, geur, smaak en algemene indruk. De betekenis is:
19-20: topklasse
17-18: excellent
15-16: goed tot zeer goed
14: correct tot goed
13: correct
1-12: slecht tot matig

Coffele, Ca’Visco 2018
15 pnt
Geur: peer en meloen, mooi fruit, exotisch
Smaak: open en lichtvoetig, fijne zuren, mooi

Coffele, Alzari 2016
15,5 pnt
Geur: subtiel hout, perzik, abrikozen, breed
Smaak: elegant en fijn, mooie zuren, strak, jeugdig

Tenuta Corte Giacobbe, Runcata 2011
16 pnt
Geur: mooi hout, grapefruit, citrus, rokerig
Smaak: strak, goede zuren, lengte, eigen stijl door het hout

Tenuta Corte Giacobbe, Runcata 2017
16 pnt
Geur: een van de crus, peer en citrus, rokerig, gele pruimen
Smaak: strak en krachtig, mooie zuren, diepgang

Fasoli Gino, Pieve Vecchia 2016
16 pnt
Geur: peer en ananas, perzik, bloemen, breed, verleidelijk
Smaak: rijp en mondvullend, dik, goede zuren

Fasoli Gino, Pieve Vecchia 2007
16,5 pnt
Geur: abrikozen, brioche, toast, hazelnoten
Smaak: breed, staat er nog, sap, diepgang

Inama, Capitel Foscarino 2016
16,5 pnt
Geur: breed, vuursteen, amandelen, peer, perzik
Smaak: krachtig en smaak¬vol, jeugdig, mooie bitters

Inama, Capitel Foscarino 2008
16 pnt
Geur: mooi gerijpt, honing, abrikozen, bloemen, rijpe peer
Smaak: breed en rijp, heel mooi, diepgang, fijn gerijpt

Rocca Sveva, Ciondola 2017
15 pnt
Geur: peer en rijpe appel, grapefruit, bloemen
Smaak: zacht en mild, licht kruidig, wat minder zuren

Rocca Sveva 2018, Soave
14,5 pnt
Geur: fijn wit fruit, elegant, rijpe peer
Smaak: zacht en sappig, goede zuren, bittertje, mild

Rocca Sveva, Recioto di Soave
15,5 pnt
Geur: rozijnen en kruiden, abrikozen, aards
Smaak: rijp en krachtig, elegant zoet, duidelijke bitters

Tenuta Sant’Antonio, Vecchie Vigne 2016
16 pnt
Geur: intens en krachtig, toast, vanille, verleiding
Smaak: rijp, mooie zuren, diepgang, eigen stijl door het hout

Tenuta Sant’Antonio, Vecchie Vigne 2010
15,5 pnt
Geur: honing, duidelijk gerijpt, vleugje oxidatie, abrikozen
Smaak: krachtige smaak, strak, vleugje plantaardig

Suavia, Massifitti 2016
15,5 pnt
Geur: perzik en amandelen, peer en bananen
Smaak: zacht, mooie zu¬ren, spanning, strak, mooi sap

Suavia, Massifitti 2007
16,5 pnt
Geur: vuursteen, peer, bananen, amandelen, rokerig
Smaak: breed en ele¬gant, mooie zuren, diepgang, lengte

Importeurs:
Fasoli Gino : Vinoblesse, Coenecoop
Rocca Sveva: Bloem’s
Suavia: Anfors Imperial
Tenuta Sant’Antonio : Kwast Wijnkopers
Inama : Sauter Wijnen
Rocca Sveva: Henri Bloem

Reageer op dit item

nl Nederlands