PERSWIJN #5 komt uit op maandag 22 juli - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #5 komt uit op maandag 22 juli

In Perswijn #5 nemen we u mee naar Californië, Umbrië en Chili. U leest over de moderne Mosel, de historische cultuurwijn Vernacia di San Gimignano en over de steeds kleiner wordende kloof tussen PiWi’s en klassiek. Verder aandacht voor infusie, witte port en oude rot in het vak Yves Cuilleron uit Condrieu. Met maar liefst 790 proefnotities Nederlandse wijn in alle stijlen, rood uit Argentinië, droge rosé uit Europa (behalve uit de Provence) en wit uit Saumur en Anjou. En natuurlijk in PERSWIJN #5 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #5 is vanaf 22 juli verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Duurzaam dromen. Rondje California, deel 1

Met The Mamas and The Papas in ons hoofd vertrokken we vanuit het geweldige San Francisco. Op weg naar de wijngebieden rondom de twee grote baaien, die van San Francisco en San Pablo. Enigszins opgewonden en heel nieuwsgierig.

 

Moderne Mosel

In de Mosel lijkt alles altijd bij het oude te blijven, maar schijn bedriegt. Zo trekken steeds meer autochtonen weg, omdat het zware werk op de steile hellingen ze niet aantrekt. Hun plaats wordt hier en daar opgevuld door wijnmakers van buiten de streek met nieuwe visies. De Nederlandse Philip Lardot is er daar een van.

 

Vernaccia di San Gimignano: cultuurwijn

San Gimignano, alias het Manhattan van de middeleeuwen, is wereldberoemd. En terecht. Vernaccia di San Gimignano is dat veel minder. Dat is logisch, maar deze historische wijn verdient onze aandacht.

 

PiWi en klassiek: kloof wordt kleiner

Praten met wijnmakers en druiventelers blijft leerzaam, en het is fijn dat het tegenwoordig ook in eigen land kan. Bij de bezoeken aan Nederlandse wijngoederen voor onze rubriek Perswijn Nederlandse Wijngids, vallen ons dan ook weer allerlei nieuwe dingen op.

 

Groot rood uit Umbria

Wijnen uit Umbria kenden de voorbije decennia een opmerkelijke kwaliteitsevolutie. Niet alleen met Sagrantino en rode blends, maar ook met wijn van autochtone witte druivenrassen. Deel een van een tweeluik over de ontwikkelingen in rood en in wit.

 

In de serie Doorgelicht: Tatié Brut, viña Tabalí & Champagne Thiénot

Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Deze keer een mooie, zelfs verfijnde mousserende wijn uit Chili voor een prijs (ver) beneden die van aardige champagne.

Het getemde beest

Op veel plaatsen in de wijnwereld zingt er een modewoord rond als het gaat over maceratie: infusie. Dat heeft voor veel wijnmakers extractie vervangen. Het past bij de trend van meer verteerbare, lichtere wijnen. Maar is het altijd handig?

 

Moulin-à-Vent, grootgegroeid

De Beaujolais is een bijzondere wijnstreek. Officieel Bourgogne, maar toch vooral heel ánders. Voor rood is het de druif die het grote verschil maakt: gamay in plaats van pinot noir, waar mooie wijnen van worden gemaakt. Van het speelse, fruitige van vroeger is allang geen sprake meer. Waar wel sprake van is: premiers crus in Moulin-à-Vent. De aanvraag is ingediend.

 

Yves Cuilleron, een oude rot

Fijn om af en toe een oudgediende wijnmaker op bezoek te krijgen. Dit keer was het Yves Cuilleron uit Condrieu die langskwam. Hij nam in 1987 het familiedomein over van zijn oom. Zijn eerste vliegreis als wijnboer was naar Amsterdam, voor onze bijzondere Rhôneproeverij in het KNSM-gebouw begin jaren negentig. Dat was ook het begin van de bloeitijd van de noordelijke Rhône.

 

In de rubriek wijnmensen: Anja Vondenhoff: “Mijn succes is als anderen op mijn schouders kunnen staan en beter worden dan ik”

Ze had een internationale carrière kunnen hebben als hoteldirecteur, maar ze koos voor het onderwijs in Nederland.

 

In de serie Nederlandse wijngids: Wijngaard Saalhof (Wognum) en Domein de Wijngaardsberg (Ulestraten)

Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.

 

Chili: broodnodige vernieuwing

Chili is niet alleen het land van grote bedrijven die veelgevraagde wijnen in flinke volumes produceren, maar ook van bevlogen producenten die iets heel eigens willen maken, vaak op bijzondere plekken. Ronald de Groot bezocht vier bedrijven die bijdragen aan de vernieuwing van de Chileense wijnbouw.

 

Very old white. Oud, maar niet vergeten

Witte port is altijd de underdog van port geweest, ondanks zijn veelzijdigheid. Aan de ene kant is witte port een populair ingrediënt in hippe, trendy cocktails, maar aan de andere kant is er prachtig gerijpte witte port. Die zie je nu op de markt verschijnen.

In de rubriek Op de wijnkaart: Cas Kratz “Speelsheid houdt het werk in een tweesterrenrestaurant luchtig”

Voor Cas Kratz is smaak het mooiste wat er is. Toch werd hij van sommelier maître en geniet hij van het aansturen van jonge sommeliers.

 

Nederland-Spanje: dromen van sterren

Sinds we tien jaar geleden een master in vineyard and winery management in het Engels hebben opgezet, krijgen we op Bordeaux Sciences Agro veel internationale studenten. Daar zitten ook steeds meer Nederlanders tussen. Annabelle Borra volgde de master en startte daarna met haar partner een wijnproject in Navarra.

 

In de rubriek Lekkere trek: Madame Cheung in Hoorn en Restaurant Noor in Groningen

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

In de rubriek Aan tafel: Tjitske Brouwer (mede-igenaar van Vinoblesse) en Lukas Wiegman (eigenaar van restaurant NOTK)

Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?

 

Reageer op dit item

nl Nederlands