PERSWIJN #3 komt uit op maandag 22 april! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #3 komt uit op maandag 22 april!

In Perswijn #3 leest u over het gevarieerde wijnaanbod uit de Jura, het unieke talent van monastrell om met extreme omstandigheden om te gaan en over Bordeaux 2021. Verder aandacht voor Amarone, de Nederlandse wijngaarden Aan de Brede Beek en Sint-Catharinadal en voor het dilemma van het kopergebruik in de wijngaard en nog vele andere boeiende en diepgaande artikelen.

Met maar liefst 809 proefnotities wijnen in allerlei stijlen uit Griekenland en Turkije, IGP-wijnen Languedoc-Roussillon en witte wijn uit Oostenrijk.

En natuurlijk in PERSWIJN #3 de vertrouwde columnisten, rubrieken, bijzondere recepten, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #3 is vanaf 22 april verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

De Jura, rijkgeschakeerd

Savagnin, poulsard en trousseau. Vin jaune. Terroirwijn en natuurwijn. De Jura heeft veel te bieden, en de directe omgeving ook. Het gebied is weliswaar klein, maar de wijnen zijn heerlijk, heel gevarieerd en eindeloos fascinerend.

 

Monastrell doet het zelf

Droogte en stijgende temperaturen gelden als gigantische uitdagingen in de wijnbouw. Anders dan je misschien zou verwachten, hebben de heetste regio’s in Zuid-Europa daar het minste last van. Zowel de bodem als autochtone druivenrassen – mits op de juiste wijze geleid – zijn er beter tegen bestand. Monastrell in Jumilla is er een voorbeeld van.

Bordeaux 2021: mooi, maar lastig te verkopen

Begin januari is traditiegetrouw het moment waarop we de nieuwste jaargang Bordeaux proeven, die het afgelopen jaar op fles is gebracht – in dit geval de wijnen van 2021. Geen overbodige luxe, want je weet nooit helemaal zeker of de beloften van de primeurproeverij worden waargemaakt. Zeker niet in 2021.

 

Amarone: wie zoekt, vindt parels

Amarone della Valpolicella is ontegenzeggelijk een van de grote wijnen uit Italië – een succeswijn die in relatief korte tijd is uitgegroeid tot een klassieker. Op het jaarlijkse primeurfestijn Opera Prima in Verona overheerst dan ook trots. Maar naast al het feestgedruis en de opwinding over de nieuwe veelgeprezen jaargang 2019 is er ook kritiek te horen, zelfs uit eigen gelederen. Er wordt gehamerd op meer terroir, meer kwaliteit en minder volume.

In de serie Nederlandse Wijngids: Wijngaard Aan de Brede Beek en Sint-Catharinadal

Benieuwd naar de stand van zaken in wijnland Nederland? Perswijn is uw deskundige gids.

 

Kopers voor koper

Koper is nog steeds het belangrijkste onderdeel van gewasbeschermingsmiddelen tegen met name valse meeldauw. Maar behalve een goed fungicide is koper ook een zwaar metaal, dat voor veel organismen giftig is, niet afbreekbaar is in de natuur en zich ophoopt in de bodem. Een voortdurend dilemma voor wijnboeren.

 

Coravin: geen prikangst

Greg Lambrecht is de Amerikaanse uitvinder van Coravin. Hij kwam naar Amsterdam om over de ontwikkelingen van zijn wijnbewaarsysteem te vertellen en zette een blindproeverij neer om het effect van Coravin op de wijn te ervaren.

 

In de rubriek Wijnmensen: Felicity Carter: “Wijn is een medicijn tegen een aantal van onze moderne kwalen.”

Felicity Carter bespreekt bedreigingen voor de wijnsector en hoe die het hoofd te bieden. Ze vindt de wijnwereld een fijn werkterrein: de mensen zijn er vaak romantisch en maf.

 

Cachapoal met de P van prestige

Tijdens zijn reis in Chili afgelopen november bezocht Ronald de Groot verschillende wijngebieden, allemaal onderdeel van Central Valley, de wijnregio in het midden van Chili. Deze keer: Cachapoal. Een perfecte plek voor groots aangepakte prestigeprojecten.

 

In de serie Doorgelicht: Cuvée Haitza 2020, Irouléguy Domaine Arretxea

Lars Daniëls bestudeert één bijzondere wijn van alle kanten. Irouléguy is een voor veel mensen onbekend wijngebiedje van slechts 270 hectare, verstopt in de westelijke Pyreneeën. Maar het is landschappelijk prachtig, cultureel bijzonder én er wordt steeds betere wijn gemaakt, zowel wit, rosé als rood.

 

De oudjes aan zet: proeverij old vine project

Bij zijn eerste bezoek aan Zuid-Afrika, in 2000, was Ronald de Groot verbaasd hoeveel wijngaarden in

Swartland werden gerooid ten gunste van sauvignon blanc. Inmiddels is er het inzicht dat oude wijngaarden een kostbaar bezit zijn. Het Old Vines Project zet zich met succes in voor hun behoud. Wijnmaakster Andrea Mullineux licht het project toe en begeleidt een prachtige proeverij.

 

Proeverij Viñedos Familia Chadwick. Alleen maar complimenten

In 2004 vond de eerste Berlin Tasting plaats. De topwijnen van Eduardo Chadwick, te weten Don Maximiano, Seña en Viñedo Chadwick, overtuigden in een blinde proeverij tegenover top-Bordeaux en Super Tuscans. Nu, twintig jaar later, hebben ze die vergelijking niet meer nodig om hun klasse te bewijzen.

Silvaner / Sylvaner: geluk bij een ongeluk

De afgelopen vijftig jaar is er veel veranderd in de wijnwereld. Qua druivenrassen zijn er duidelijke winnaars, maar ook verliezers. Silvaner valt in de laatste categorie. Jammer en onterecht, maar misschien is het een lucky loser?

 

In de serie Op de wijnkaart: Chiel Seuren: “Dit restaurant is geboren uit liefde voor goede wijn met heel goed eten erbij”

Chiel Seuren noemt zichzelf geen Grote Sommelier. Maar zijn droom was wel een Grote Wijnkaart. Die is er nu. In zijn eigen restaurant.

Bordeaux voor beginners

We horen veel negatieve berichten over Bordeaux, waar duizenden hectaren wijnstokken gerooid moeten worden om de overproductie in te dammen. Toch zijn er ook bedrijven die zó goed verkopen, dat ze de wijn nauwelijks aan kunnen slepen.

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Bouzy in Den Haag en restaurant Lime in Malden

Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

In de rubriek Aan tafel: Udo Göebel (eigenaar en importeur van WineMatters) en Martijn Roos (eigenaar en sommelier van Wijnbar Pinot)

Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?

Reageer op dit item

nl Nederlands