PERSWIJN #5 komt uit op 24 juli! - Perswijn
Nieuws

PERSWIJN #5 komt uit op 24 juli!

In Perswijn #5 leest u over de klimaatopwarmingsbestendige Picpoul, Saint-Aubin En Remilly als het Montrachet van de toekomst en over de hoeders van de oude port: de Douro Boys. Verder aandacht voor Nederlandse wijnen met 50 jaar Apostelhoeve en wijn uit Noorbeek. En ook de transformatie van het Portugese Tejo, Château Pavie, het Kroatische wijneiland Hvar en Yalumba als lichtend voorbeeld in het Australische Barossa.

Met 520 proefnotities Nederlandse wijnen in alle stijlen, Duitse Riesling, rood en wit uit de Verenigde Staten en rood uit Sud-Ouest. En natuurlijk in PERSWIJN #5 de vertrouwde columnisten, rubrieken, inspirerende wijn-spijsadviezen, nieuws en nog veel meer! PERSWIJN #5 is vanaf 24 juli verkrijgbaar in de winkels en bij onze ambassadeurs.

Picpoul de Pinet: ideaal voor deze tijd

Picpoul de Pinet, de oudste witte appellation van de Languedoc, is veelbelovend. De druif die erbij hoort is de piquepoul. Die is bestand tegen klimaatopwarming, smaakt heerlijk bij zeevruchten en kan nog mooi ouderen ook.

Château Pavie slaat terug

Overrijpe wijnen die wel droge port lijken, of toch wijnen die na rijping indruk maken? Of een beetje van allebei? Een proeverij van Monbousquet en Pavie, beide eigendom van Gérard Perse, moet uitkomst brengen.

Proeverij: Yalumba, lichtend voorbeeld in Barossa

Australië is voor ons ver weg en daardoor minder bekend. Gelukkig komen wijnmakers als Kevin Glastonbury van Yalumba en Masters of Wine als Emma Symington zo af en toe over om ons bij te scholen. Bij deze proeverij van wijnen van Yalumba gaat het vooral over de zone Barossa.

Wijneiland Hvar

Het Kroatische eiland Hvar heeft een warme reputatie bij vakantiegangers. De wijnsector profiteert van de toeristen, maar wil meer. Onder aanvoering van Ivana Carić, presidente van de associatie van wijnmakers, wordt er hard gewerkt om vakantie-eiland Hvar te veranderen in Wijneiland Hvar.

De Douro Boys, hoeders van oude port

De Douro Boys zijn vijf topproducenten, die een onderlinge vriendschap hebben maar ook ieder hun eigen verhaal. Hoewel vooral bekend als voorvechters van droge, onversterkte Dourowijnen, vierden ze hun twintigjarig bestaan met een waanzinnige portproeverij.

Tejo transformeert

De wijnregio’s rond Lissabon, en dan vooral Lisboa en Tejo, staan bekend als onuitputtelijke bron van goedkope, betrouwbare, maar weinig spannende wijn. Dat beeld is nodig aan herziening toe, zo bleek onlangs tijdens een bezoek aan Tejo. Dynamisch, kwaliteitsgericht en met steeds meer vertrouwen in de eigen druivenrassen maken de lokale producenten zich op voor de toekomst.

Saint-Aubin en Remilly: Montrachet van de toekomst

Saint-Aubin heeft als herkomstgebied voor grote witte Bourgogne historisch gezien niet de reputatie van buurgemeenten als Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Meursault. Het is echter de vraag of dat terecht is, want een aantal producenten maakt er werkelijk fantastische wijnen, die bovendien ook nog enigermate betaalbaar zijn – al is dat laatste de afgelopen jaren steeds relatiever geworden.

In de rubriek Wijnmensen: Niki Segnit

“Persoonlijk hou ik best van courgette, zolang er maar kaas op zit”
Niki Segnit is een meester in het combineren van smaken. Haar eerste boek, De smaakbijbel, was een onvererwachte (geen foto’s, nauwelijks recepten) bestseller. Nu is er een vervolg: De groene smaakbijbel.

50 jaar Apostelhoeve: terechte trots

Toen Hugo Hulst in 1970 naast kersen en appels ook wijndruiven ging aanplanten, had hij
nooit gedacht dat zijn Apostelhoeve ruim vijftig jaar later 120.000 flessen wijn per jaar zou
maken en internationaal gelauwerd zou zijn. Een Maastrichts succesverhaal.

Wijn uit Noorbeek, daar is over nagedacht

Het belang van de Nederlandse wijnbouw groeit; de aanpak wordt professioneler. Limburg heeft daar een belangrijk aandeel in. In Zuid-Limburg is er nu zelfs een dorp met een wijnwandeling: Noorbeek, in de gemeente Eijsden-Margraten, direct tegen het Belgische Sint-Martens-Voeren aan. Daar treffen we ook de eigenaren van de domeinen Mergelsberg en Heerenhuys d’r Pley.

In de serie Een voor allen, allen voor één: Chili

Als het om de hoogst mogelijke wijnkwaliteit gaat, krijgen wijnen uit individuele wijngaarden, vooral uit al dan niet officiële cru’s, vaak de meeste waardering. Maar is het geheel niet groter dan de som der delen? Kan een blend van wijnen uit grote wijngaarden niet net zulke mooie of zelfs betere wijnen opleveren? Lars Daniëls zoekt het uit.

In de serie Op de wijnkaart: Martijn Verbruggen

“Ik zie Champagne vooral als een mooie wijn”. Niet steeds een sommelier aan tafel, wel goede wijn en goed eten zodat gasten samen kunnen genieten – dat is Bouzy in Den Haag.

Verleden wordt toekomst

In juni was Kees van Leeuwen uitgenodigd voor een gastcollege op de landbouwuniversiteit Changins in Franstalig Zwitserland, die haar 75-jarig bestaan vierde. Het thema was: wat kunnen we leren van het verleden om ons voor te bereiden op te toekomst?

In de rubriek Lekkere trek: restaurant Rijnzicht in Doornenburg en restaurant de Waard van Napels in Dokkum. Onze tips voor de lekkerste adressen in Nederland en België waar wijn op een voetstuk staat.

In de rubriek Aan tafel: Robert Pham (importeur van De Bruijn in Wijnen) en Yora Galjaard (sommelier bij Restobar Rosie). Perswijn gaat met een sommelier en importeur aan tafel. Wat zijn de beste wijn-spijscombinaties?

Klik hier als u geïnteresseerd bent in een abonnement. Hier vindt u de winkels en ambassadeurs die ons magazine verkopen. Bestel u liever online? Bezoek dan de PERSWIJN webshop.

Heeft u een abonnement? Dan kunt u ons digitale magazine gelijk na uitkomen lezen.

Reageer op dit item

nl Nederlands