Kaas & Wijn: Crottin - Perswijn
wijn & kaas: stukjes kaas
Eten & Drinken

Kaas & Wijn: Crottin

Eén kaas, zes wijnen

In deze rubriek testen Wendy Otting (vinoloog en kaasspecialist) en Anda Schippers (eindredacteur van Perswijn) zes wijnen bij één kaas. Gaat het dak eraf, is het alledaags lekker of valt het tegen?

De kaas: crottin

Deze keer een vertrouwde vriend: de crottin, het kleine geitenkaasje uit de Loirevallei. Daar is het al helemaal een oude bekende, want er werd al in de zestiende eeuw over geschreven. De naam komt van het woord crot, dat geitenkeutel betekent – en wie is daar niet dol op? De gestremde geitenmelk wordt in kleine mandjes gedaan. Vervolgens rijpen de kaasjes twee tot vier weken. Er ontstaat dan een wat drogere korst.

De geur en smaak van de crottin zijn complex: zowel fris als rijp. Naast licht notige, zilte, lichtzure en zachte (melk)zoete smaken proef je een prettig scherp randje. Hoe ouder het kaasje wordt, hoe harder en intenser de smaak.

Wijn en Kaas: Susumaniello2

 

Wijn 1: Cantina Polvanera, La Marchesana Susumaniello 2023, Puglia IGT

De geplande Pinot Noir bleek kurk te hebben en daarom moest deze joker worden ingezet. En laat die nou net de verrassing van de dag zijn! Wie een heerlijke dooreet-combi zoekt, zit met deze sappige, kruidige en volle wijn helemaal goed. Met zijn zwoele, fruitige neus; aardse, zonnige, kruidige smaak (met een heerlijk vleugje van de zo betreurde trekdrop) en ingehouden kracht vormt deze Susumaniello een heel fijn, easy going koppel met de geitenkaas. Bijna op het zoete af, maar lekker, sappig en aangenaam. Koop dus minstens twee crottins.

Ciro Wijnimport, € 9,95

 

Met zijn fruitige neus, zonnige smaak en ingehouden kracht vormt deze Susumaniello een fijn, 
easy going koppel met de geitenkaas


Ch de Maupas en kaas

Wijn 2: Château de Maupas 2023, Menetou-Salon

En hoe zit het met de klassieke combinatie, die met Sauvignon Blanc? We gooien deze Menetou-Salon in de strijd. Een mooie, klassieke SB, en geen buxus te bekennen gelukkig. Mineraal, licht en fris, met iets groen-kruidigs en zuren als van sinaasappel. Een zomerse doordrinker, die wel wat intensiteit mist. Bij de crottin vormt hij vooral de (prettige) achtergrond waartegen de kaas mag schitteren, en daar is niets mis mee. Zowel kaas als wijn vervullen hun rol met verve.

Henri Bloem, € 12,95

 

Wijn en Kaas: sangiovese

Wijn 3, ook op 2: Cantina di Scansano, Scantianum 2021, Toscana Sangiovese

Een gedeelde tweede plaats voor deze Sangiovese uit de Maremma (75% sangiovese, aangevuld met cabernet sauvignon, ciliegiolo, alicante, merlot, syrah). Lekkere neus vol zwarte kersen en rood fruit; sappige, soepele smaak met prettige zuren, kersen en kruiden als rozemarijn en salie. Aanwezige tannine, vleugje bitter. Ja, hij stiefelt in eerste instantie gewoon over de toch niet zó bescheiden crottin heen. Maar de kaas komt gewoon weer terug. Oplossing voor deze krachtmeting: wat grotere hap kaas, niet te grote slok wijn en je hebt een combi waar je echt vrolijk van wordt.

Anfors Imperial, € 9,95

 

Wijn en Kaas: Wagner Stempel en kaas

Wijn 4: Wagner Stempel, Siefersheimer Heerkretz Riesling Spätlese 2024 VDP.Grosse Lage, Rheinhessen

Genieten natuurlijk, dit. Volle, complexe geur met bloemen, peer, platte perzik, fris exotisch fruit en ook in de lichtzoete smaak is het een en al fruit. Hij heeft een mooi fris zuur, is sappig, gelaagd en vooral speels en lichtvoetig, met een lange afdronk. Echt, dit moet iedereen véél vaker drinken. En bij de kaas? Minder vuurwerk dan we hadden verwacht, maar ook zonder spektakel gewoon een prima, smakelijke combinatie. Ook heel geschikt als borrel- of aperitiefduo, wat ons betreft.

Koken aan de Waal, € 20,45

 

Wijn en Kaas: Côtes-du-Rhône

Wijn 5: M. Chapoutier, Côtes-du-Rhône Blanc 2022

Deze wijn van grenache blanc, clairette en bourboulenc met zijn aantrekkelijke neus smaakt vol, zacht en breed, licht kruidig, met banaan, appel en peer en een amandelbittertje. Heel drinkbaar, maar wel met merkbare alcohol (14%). Met de kaas samen doet-ie het niet supergoed maar ook niet per se slecht; de alcohol wordt wat gedempt en de wijn komt wat frisser over. Wel overheerst de crottin en duiken er een bittertje en een notige smaak op. Goed te doen, maar geen feest. Hazelnoten erbij serveren zou kunnen helpen, tipt Wendy.

Gall & Gall, € 11,99

 

Wijn en Kaas: Piuze en kaas2

Wijn 6: Piuze, Piuze Non Dosé, Quality Sparkling Wine, Produit de France

Wijn van 100% chardonnay uit de Bourgogne, die Patrick Piuze (Chablis) verwerkt tot mousserende wijn, met een tweede gisting op fles à la champagne. Daarna volgt twee jaar rijping. Een lekker droge wijn met een fijne neus vol citrus; ook in de smaak frisse citrusvruchten, naast gele appels en bloemen, iets nootachtigs en een opwekkende mousse. Helaas duwt deze vrolijke gast de smaken van de kaas te snel aan de kant; de kaas spoelt weg als in een wildwaterbaan en verdwijnt uit zicht. Jammer, jammer, jammer.

Arentz Wijnen, € 17,20

Conclusie

De crottin blijkt een redelijk makkelijke kaas om met wijn te combineren. Zoals vaker heb je vooral met soepel, fruitig rood een goede kans op een fijne combi. Bij wit werkt een niet al te uitgesproken, elegante wijn het best, en is lichtzoet zeker ook niet verkeerd.

 

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze nieuwsbrieven en ontvang uitnodigingen voor wijnproeverijen, wijntips, het laatste wijnnieuws en onze flesaanvraag.

Bij inschrijving ontvangt u gratis het e-book van Lars Daniëls MV over terroir. Meer dan 20.000 wijnliefhebbers en 900 importeurs ontvangen onze nieuwsbrief.

Zijn uw gegevens veranderd? Schrijf u met uw oude e-mailadres opnieuw in en u krijgt de mogelijkheid om uw gegevens aan te passen.

1 Reactie

Reageer op dit item

nl Nederlands