Maison Louis Jadot
Maison Louis Jadot is een van de grote huizen van de Bourgogne. De producteur-négociant is gevestigd in Beaune en dateert van 1859. Drie families zijn betrokken: Jadot, de oprichters, Kopf, de huidige eigenaar, en Gagey, wijngaardeigenaren en telers. Met Domaines Louis Jadot en Héritiers Louis Jadot beheert de onderneming vele wijngaarden in de Côte d’Or, van Chenove tot Maranges. En ook in Chablis, de Côte Chalonnaise, de Mâconnais (inclusief Domaine Ferret in Pouilly-Fuissé) en de Beaujolais (Château des Jacques). In totaal gaat het om zo’n 225 hectare, waaronder 8 hectare in 14 verschillende grands crus en 56 hectare 74 premiers crus in eigendom (!) in de Côte de Nuits en Côte de Beaune. Ook heeft het een domein van 55 hectare in Oregon (VS), genaamd Résonance.

Topklonen
Verder heeft Louis Jadot een eigen kwekerij voor plantmateriaal, met massale selecties, topklonen van ENTAV-INRA en experimentele wortelstokken. Sinds 1996 zijn ze ook eigenaar van een eigen vatenmakerij, Tonnellerie Cadus. Wat ook uniek is, onder de vijf wijnmakerijen die ze hebben van Chablis tot Beaujolais, is er eentje helemaal voor Bourgogne Blanc en eentje exclusief voor Bourgogne Rouge. Samenvattend, Maison Louis Jadot is een heel grote en belangrijke speler in Bourgogne, het duurste wijngebied ter wereld.
Als een van de belangrijke meneren binnen zo’n bedrijf, te weten directeur Thibault Gagey, naar Nederland komt om een nieuwe jaargang te presenteren, dan kun je verwachten dat het op zijn minst een mooie proeverij wordt. En waarschijnlijk een leerzaam verhaal. Dat werd het zeker, ook omdat hoofdthema jaargang 2022 was. Een beter jaar dan het koele en natte, door voorjaarsvorst en meeldauw gedecimeerde 2021, met natuurlijk wel zo zijn eigen uitdagingen.

Jaargang 2022
‘2022 was het warmste en droogste jaar ooit in de Bourgogne’, zo begint Thibault Gagey zijn presentatie. En hij laat de extremen zien, die overduidelijk zijn. De gemiddelde dagtemperaturen van mei tot en met de oogst in de eerste week van september lagen 3-4 ºC boven het langjarige gemiddelde. Uiteraard was het in de Mâconnais en Beaujolais het warmst, maar ook in Chablis hadden ze nog nooit zo’n warme zomer meegemaakt. Ook was het groeiseizoen, dat in feite van april tot en met augustus was, heel zonnig en droog, op beduidende neerslag in juni na. Daarna ging de rijping heel snel, met al in de eerste week van juli van groen naar geel verkleurende druiven. En dus een zeer vroege oogst, in de eerste week van september.

Proefnotities
De proeverij bestond uit een zorgvuldige selectie uit het grote assortiment van Louis Jadot. Eerst wit dan rood, en binnen de series oplopend in kwaliteit (op papier). Prima om een goed beeld te krijgen van 2022, zeker als het gaat om de wijnen uit Côte de Nuits en Côte de Beaune. Beaujolais bij Louis Jadot is altijd wat minder geschikt als basis om een idee van een jaargang te krijgen, omdat ze geen vinification beaujolaise, dus met gedeeltelijke macération carbonique, doen, maar de wijnen maken à la Côte de Nuits. Vergelijken met andere Beaujolais is daardoor lastiger. Hier volgen de wijnen met mijn proefnotities en eventueel interessante context:
Witte wijnen Louis Jadot:
Saint-Véran Chapelle Aux Loups 2022: heel zuiver, perzik, grapefruit, beetje vuursteen en groene kruiden; sappig, lekker fruit, goede zuren, vrij lang. 15,5 pnt
Bouzeron 2022: aligoté; heel getypeerd Bourgondisch, geel fruit, citroen, wat toast, hartig; mooi intens, zoetzuur, iets romig, goed lang. 16 pnt
Ladoix Blanc Le Clou d’Orge 2022: flink rijp fruit, perzik, ananas, fijne toast, vleugje reductie; mooi rond maar fris, goede zuren, wat grip, iets zoutig, lang. 16,5 pnt
Santenay Blanc Clos de Malte 2022: van een ommuurd perceel in de climat Sous la Fée, op het oosten en 325-350 meter hoogte; ingetogen fruitig, wat vuursteen, rijp citrusfruit en perzik, wat groene kruiden; vol maar fris, mooi compact, verpakte zuren, jong, tijd geven, erg goed. 17 pnt
Beaune Blanc 2022: ‘Beaune mist eigenlijk een paar topproducenten die alleen Beaune maken en geen handelshuizen zijn’, zegt Thibault Gagey; deze wijn komt uit het stukje tussen Les Bressandes en À l’Écu (ligt eigenlijk in Bressandes); vol, vrij serieus, fijne toast, rijp geel fruit, iets rokerig, ook fris; chic, compact, verpakte zuren, nog te jong, goed lang. 17 pnt

Rode wijnen Louis Jadot:
Château des Jacques Moulin-à-Vent 2022: blend van al hun wijngaarden; bramen, rijpe bessen, peper, wat kruidig, vrij zwoel voor Beaujolais; intens, zoetzuur, mooie tannine, warmte van het jaar, goed lang. 16 pnt
Château des Jacques Moulin-à-Vent Clos des Thorins 2022: selectie van vaten uit Clos des Thorins; donker fruit, compact, geconcentreerd, wat grafiet, kruidig hout, droge specerijen; zeer intens, mooi hout, tannine, fruit, milde zuren, piepjong. 17,5 pnt
‘Blind denken veel mensen dat ze Côte d’Or proeven’, zegt Thibault Gagey met enige trots. Daarmee laat hij ook blijken hoe men bij Louis Jadot denkt over Beaujolais volgens semi-carbonique, denk ik. Dat soort Beaujolais vindt men toch wat minderwaardig. Dat is wat mij betreft niet terecht; beide manieren kunnen geweldige goede wijnen geven.
Savigny-lès-Beaune Rouge 2022: rijp rood fruit, kersen, wat kruidig en bloemig, fijn hout, wat peperkoek; mooi fruit, goede zuren, fijne tannine, mooi lang. 16,5 pnt
Côte de Nuits-Villages Rouge Le Vaucrain 2022: kersen, bramen, peper, mooie droge houttoon; intens, mooi zoetzuur fruit, goede tannine, niet veel extract, wel inhoud en lengte. 17 pnt
Beaune 1er cru Clos des Couchereaux 2022: uit de climat Aux Coucherias, vrij hooggelegen en op het zuidzuidwesten, bijzonder; heel getypeerd, rijp rood fruit, fijn bloemig en kruidig, fijne specerijen; goed intens, elegant, zachte tannine, fijne zuren, erg charmant. 17 pnt
Nuits-Saint-Georges 1er cru Les Boudots 2022: uit een climat aan de grens met Vosne-Romanée; kersen, bosaardbeitjes, piment, wat bosbodem, fris kruidig, piepjong; mooie inhoud, zoet rood fruit, wat zoethout, fluwelige structuur, goede zuren, heel lang. 17,5 pnt

Het was een interessante proeverij, met een goede presentatie; altijd fijn om op zo’n professionele manier een jaargang te leren kennen. Het warme en droge 2022 lijkt me bij Louis Jadot een heel goed jaar met vele mooie wijnen, net als bij andere producenten overigens. Het is duidelijk dat men in de Bourgogne inmiddels goed kan omgaan met toenemend warme en droge omstandigheden. Men oogst op tijd en is zorgvuldig in de houtopvoeding. ‘Voor witte wijnen wordt de malo soms deels geblokkeerd’, vertelt Thibault Gagey eerlijk, ‘maar alle wijnen gaan deels of geheel door malo.’ Andere ingrepen worden niet gedaan, waarmee de wijnen heel getypeerd Bourgogne blijven en hun jaargang respecteren.

Tijdens de lunch werden er nog vele fraaie wijnen geschonken, ook uit (veel) oudere jaargangen. Ik mocht ze voorafgaand even rustig proeven, met dank aan Marc van Charante, accountmanager West-Nederland van Kwast Wijnkopers sinds jaar en dag:
Beaune-Grèves Blanc Le Clos Blanc 2022: zuiver, licht vuursteen, citrusfruit, fijne toast, subtiel; fijn sappig, mooie zuren, iets fenolisch, verfijnd en lang. 17,5 pnt
Corton-Charlemagne Grand Cru 2001: fijn ontwikkeld, abrikoos, gekonfijt citrusfruit, wat karamel, brioche; rijp, vrij rijk, fijne zuren, iets grip, nog levendig en zeer lang. 18 pnt
Château des Jacques, Moulin-à-Vent Clos du Grand Carquelin 2018: vrij donker bosfruit, bosbodem, kruidig, leer, zoete zwarte bloemen, peper; fris, fijn gerijpt, mooie tannine, heeft zeker nog reserve. 17 pnt
Clos Vougeot Grand Cru 1989: flink gerijpt, nog wat bosfruit, herfstblad, tabak, bloed, licht umami; mooi intens nog, erg goede fles, fijne tannine, mooie zuren, krachtig en lang, heel bijzonder. 18 pnt
Corton-Pougets Grand Cru 2022: heel gesloten nog, rood fruit, maar zeer ingetogen, veel lucht geven om aroma enigszins te beoordelen; smaak is prachtig, fijn fruitig, mooie grip, zuren, zeer lang. 18+ pnt
importeur: Kwast Wijnkopers
Lars Daniels MV